Dieta DASH, recomandată persoanelor cu tensiune arterială

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

În 1990, apărea dieta DASH, recomandată de Institutul de Sănătate a Inimii din Statele Unite, ca model alimentar pentru a ajuta persoanele care suferă de tensiune arterială. DASH care se traduce ca ”abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială”, este un stil alimentar, susținut științific, nu o dietă de slăbit. Acest model alimentar își propune să reducă sodiul din organism sub nivelul de 2,3 g să crească conținutul de potasiu, calciu și magneziu și minerale care pot ameliora hipertensiunea arterială.

Din punct de vedere științific, după dieta mediteraneeană, cea mai apreciată este DASH. Abordarea stilului de alimentație DASH și schimbarea comportamentului alimentar duce la scăderea tensiunii arteriale natural și la utilizarea de către pacienți a cât mai puține medicamente pentru hipertensiune și implicit la reducerea reacțiilor adverse cauzate de ingestia acestora. Dieta DASH este recomandată și altor tipuri de pacienți, diabeticilor si persoanelor cu patologii metabolice.

Dieta DASH reduce consumul de produse procesate sau pre-gătite, creșterea consumului de fructe și legume proaspete, cereale și nuci integrale, pește și carne cu conținut scăzut de grăsimi și un consum ridicat de lactate degresate. De asemenea, se recomandă folosirea uleiurile vegetale, de măsline, de floarea soarelui, soia sau porumb, însă interzice grăsimile animale. În ce privește tehnicile de gătit, dieta recomandă folosirea grătarului, a cuptorului, a gătirii cu abur, și recomandă evitarea prăjelilor, a preparatelor pane sau aluaturilor. Ca în toate recomandările medicale, consumul zilnic de apă este unul ridicat.

În ultimul timp există mai multe studii care evidențiază relația dintre depresie și alimentația bogată în grăsimi, iar folosirea planului de alimentație DASH este și aici indicată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel