EXCLUSIV  Dan Bunis, românul plecat de 30 de ani care echipează Parlamentul European, Rolex, Bank Of New York

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Dan Bunis, un român plecat din țară de 30 de ani și stabilit în Belgia are o poveste absolut fabuloasă. El este cel care a realizat planurile de climatizare pentru Parlamentul European de la Bruxelles, a livrat materiale tehnologice de climatizare atât pentru instituția europeană, cât și pentru sedii ale unor companii extrem de cunoscute pe plan mondial, precum Rolex, Bank of New York sau Canon. 

Dan Bunis are 68 de ani și a plecat din România imediat după revoluție. El își începe povestea cu realizările absolut remarcabile pe care le-a realizat în Belgia. A pornit însă de jos, la fel ca oricare alt imigrant care și-a părăsit țara de origine. 

"Am plecat din România în 1990, în luna mai. Mi-am făcut drum în Belgia. Am o firmă care furnizează aparate de climatizare, echipament verde de 20 de ani. Aceasta este una dintre firme. Mai am o firmă pentru proprietate intelectuală. Este un brevet de invenție pe care l-am făcut, tot în domeniul climatizării și care acum este brevetat și în curs de patentare, în SUA, China, Japonia, Coreea și în Europa, bineînțeles. Prima clădire care primește un astfel de echipament este în Luxemburg și mă duc pe 21 iunie acolo pentru că presa internațională vrea să facă un reportaj. Se vorbește că astfel va arăta o clădire a secolului XXI," a povestit Dan Bunis. 

Un salt uriaș 

Deși a început de jos, cu un job absolut banal într-o domeniu total nou pentru el, saltul pe care avea să-l facă era unul uriaș. În doar câteva luni a ajuns să proiecteze sistemele de climatizare din Parlamentul European, iar firme precum Rolex sau Bank of New York i-au solicitat imediat serviciile. L-am întrebat dacă Revoluția a fost o ocazie să plece din țară, iar răspunsul a fost unul pe măsură: 

"Așa a fost viața, să plec imediat după '90. S-a nimerit. Știți cum zicea și Neculce, "nu-i omul peste vremi, sunt vremile peste bietul om". Am ajuns în direct în Belgia și a fost foarte greu la început. A trebuit să încep într-un domeniu complet nou. Înainte, în România făcusem electronică de putere, un domeniu extrem de interesant dar pentru care s-a prăbușit totul dintr-o dată. În Belgia am început, acum 30 de ani, de jos de tot. M-am angajat ajutor de monteur, la o firmă suedeză de echipamente de climatizare. Norocul a fost că directorul de pe zonă și-a dat seama că am altă capacitate, m-a trimis la Bruxelles. După trei luni, unde era proiectul de construcție pentru Parlamentul European, eram responsabil pe toată partea hidraulică și după încă trei luni, am devenit responsabil pe întreg proiectul. Planurile de realizare de echipament de climatizare de la Parlamentul European sunt semnate de mine, Dan Buniș. În Belgia am aflat că există climatizare, nici nu știam că există așa ceva. Mi-am făcut un drum, mi-am făcut un nume, am fost timp de șapte ani în conducerea inginerilor belgieni de climatizare. Am fost și responsabilul pentru alianța de climatizare, cu Statele Unite ale Americii. Muncesc și acum de îmi ies ochii din cap," a spus Dan Bunis.

Furnizează echipamente de calitate, iar astăzi vrea să ajute firmele din România 

"Am proiecte importante pe care le-am făcut în Belgia: sunt zone unde o clădire din șase sunt echipate cu sistemele de climatizare pe care le-am conceput noi. Am echipat sediul Rolex, sediul Bank Of New York, reprezentanța suedeză la UE, ambasada germană la UE, cartierul general de la Canon și multe altele. Între timp am fost ales președintele clubului de afaceri belgo-român. Eram membru de dinainte, dar anul acesta am fost ales și am intenția să amplific ce s-a făcut până acum și să creez o punte de aur în Belgia și România. Firmele românești care vor să exporte și care vor să se dezvolte pe piața belgiană, care este una matură și bogată. Vreau să-i ajut pe cei care vor să investească pe termen mediu și lung," a mai spus Dan Bunis. 

(w670)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel