Cum pot găsi românii din străinătate locuri de muncă în România. Natalia Intotero explică fiecare pas

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Fostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero, a explicat la interviurile StiriDiaspora.ro modalitatea prin care românii din străinătate pot accesa locurile de muncă disponibile în România. 

"Vreau să profit că sunt invitata dumneavoastră și fiindcă știu că foarte români din afara granițelor ne urmăresc. Mulți dintre ei îmi spuneau că nu știu unde pot să identifice locurile de muncă ce se află în momentul de față disponibile în țară. Explic acum: pe site-ul Guvernului României, www.gov.ro apare harta României cu județele. Dând click pe un județ, poate județul de unde provine fiecare conațional plecat în afara granițelor, automat se afișează lista tuturor posturilor disponibile în sistemul bugetar și modalitatea de accedere la acel post: concurs, studiile care trebuie să le ai și cum trebuie să arate documentele. Este foarte important ca persoanele care participă, pentru că am avut mulți care au participat și care au și reușit, dar au fost și mulți care nu au reușit, să aibă traduse documentele și legalizate în limba română. Mă refer în special la documentele care atestă experiența vechimii în muncă în domeniul căutat. Deci acolo găsiți toate acele locuri de muncă," a explicat Natalia Intotero pentru StiriDiaspora.ro.

Totodată, fostul Ministru al Românilor de Pretutindeni a explicat și modalitatea prin care pot fi accesate locurile de muncă din sistemul privat. 

"Pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă există o platformă unde de asemenea se deschide harta țării cu fiecare județ. Accesând fiecare județ, de această dată apar toate locurile de muncă, adică și cele din privat. Pe motorul de căutare de pe platformă se poate tasta meseria pe care o are fiecare sau locul de muncă pe care și-l dorește odată cu revenirea în țară. Odată găsit locul de muncă dorit, ei au posibilitatea să ia legătura direct cu angajatorul, nu prin intermediari. Chiar am făcut probe în țări precum Marea Britanie, Germania, Italia, Spania si au fost foarte încântați. Ei nu cunoșteau aceste lucruri. Spuneau ca voiau să vină, dar nu știu să caute locurile de muncă," a mai spus Natalia Intotero. 

Ascultă podcastul AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel