EXCLUSIV  Congresul Românilor de Pretutindeni ar putea fi modificat RADICAL: "Să fie ateliere de lucru"

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Legea pe care funcționează Congresul Românilor de Pretutindeni ar putea fi modificată radical, dacă proiectul legislativ al senatorului USR de Diaspora, Radu Mihail, va deveni realitate. 

(Asculta podcastul AICI

Radu Mihail propune ca la Congresul Românilor de Pretutindeni să participe oameni cu o experiență vastă, iar evenimentul să se desfășoare pe parcursul a mai multe zile, sub forma unor ateliere pe domenii concrete: sănătate, educație, transporturi și altele. 

"Există o lege care prevede organizarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni, o lege foarte slab făcută și pracit inaplicabilă. A fost o încercare de aplicare și n-a funcționat, deci legea aia e nefuncțională din punctul meu de vedere. Am în plan să propun modificarea radicală a acestei legi în următorul sens: vrem să propunem un Congres al Românilor de Pretutindeni altfel. Să fie un loc unde pe parcursul a câtorva zile, români care vor să contribuie la dezvoltarea României să se întâlnească în țară și să lucreze, deci nu să vină în țară și să fie aleși, să aibă nu știu ce titluri și să scrie pe ei că sunt în Congres și să-și facă poze. Statul român să fie cel care să pună la dispoziție partea logistică, locul de organizare, gestionarea timpului evenimentului, dar să fie ateliere pe domenii importante, unde să spunem, medici români de calibru care acum profesează în SUA, Franța, Germania, să decidă ei: să spună 'da, vreau să mă întorc pentru o zi, două, trei în România, să mă întâlnesc cu confrații care vor să împărtășescă experiența lor, iar după ce am avut dezbateri în cadrul unei sesiuni de lucru pe teme de Sănătate, să putem să ieșim cu propuneri concrete pentru Ministerul Sănătății, pentru Parlament, de îmbunătățire a sistemului de sănătate din România, de exemplu. La fel pe Transporturi, pe Educație. Deci să fie pe bază de benevolat, nu alegeri, nu plată, nu funcții. Să fie un benevolat al celor care au competențe și ne bazăm pe faptul că oamenii au bun-simț și nu se plimba nimeni de la Toronto până la București doar să dea din gură, iar în general grupurile de experți pot să-i identifice pe cei care pot contribui la o dezbatere. Ar trebui un rezultat concret pentru România. Astfel, Congresul ar putea fi radical modificat," a spus Radu Mihail la StiriDiaspora.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel