Se schimbă buletinele românești. Nu veți mai putea călători cu vechile cărți de identitate

Narcis Popa |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursa foto: captură Știrile PRO TV
Sursa foto: captură Știrile PRO TV

Ministerul de Interne a anunțat astăzi că proiectul de lege prin care buletinele românești vor fi schimbate a intrat în dezbatere publică. Noile cărți electronice de identitate vor conține un CIP, astfel că vor putea fi folosite și în sistemul de asigurări de sănătate. Cine nu are un pașaport valabil și nu dorește schimbarea buletinului pe noul model cu CIP, nu va mai putea călători în afara țării de la începutul verii viitoare. 

„Prin intermediul cărții electronice de identitate, cetățenii vor putea interacționa de unde vor fi cu autoritățile și se vor elimina cozile de la ghișee. Cartea de identitate electronică va conține și cardul de asigurare de sănătate prin crearea unui CIP. Se va crea și posibilitatea de a crea o carte de identitate simplă pentru cetățenii care nu vor carte de identitate cu cip", a declarat ministrul Marcel Vela, vineri.

Vârsta de obținere a cărții de identitate va coborî la 12 ani, iar părinții vor putea opta pentru o carte electronică de identitate chiar de la naștere.

În ceea ce privește posibilitatea de a călători în afara României, ministrul Vela a anunțat că după vara anului 2021 nu se va mai putea ieși din țară fără cartea electronică de identitate decât cu pașaportul.

Se reduce dimensiunea. Cât va costa noul buletin

 

„În ceea ce privește costurile, la acest moment sunt necesare niște dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanță supus transparenței decizionale face tocmai acest lucru - permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să inițieze procedurile de achiziție publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea și costurile totale”, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

În prezent, sunt 17 state membre ale Uniunii Europene care emit un astfel tip de document electronic.

„Este emis cu costuri care variază între 15 și 40 de euro. România nu poate să depășească o astfel de limită. Ne îndreptăm către limita minimă”, mai explică Giulescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel