EXCLUSIV  Povestea de succes a lui Cristian Măcelaru, cel care va conduce Orchestra Națională a Franței

Eva Anton |
Data publicării:

La vârsta de 39 de ani, dirijorul român Cristian Măcelaru va conduce Orchestra Naţională a Franței. Ambasada României la Paris a anunțat, recent, că românul va fi, din anul 2021, succesorul francezului Emmanuel Krivine.

Dirijorul român Cristian Măcelaru s-a născut la Timișoara, într-o familie numeroasă, cu zece copii, el fiind cel mai mic. Avea 17 ani când s-a stabilit în SUA, unde a studiat vioara, devenind cel mai tânăr prim-violoinist al orchestrei Simfonice din Miami. Apoi și-a început activitatea ca dirijor, începându-și cariera în Statele Unite.

Cristian Măcelaru a devenit cunoscut la nivel internaţional în anul 2012, ca director muzical al Orchestrei Simfonice din Chicago. În prezent, este director muzical şi dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, California, şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln. În anul 2012 a câştigat competiţia Solti pentru tineri dirijori, apoi Premiul pentru dirijori Solti, în anul 2014. Dirijează în mod regulat Orchestra din Philadelphia, Chicago Symphony, Filarmonica din New York, Filarmonica din Los Angeles, Orchestra Simfonică Naţională, San Francisco Symphony, Saint Louis Symphony, Toronto Symphony şi Detroit Symphony.

În sezonul 2016-2017, dirijorul român a condus Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks în două programe separate, şi a debutat cu Royal Concertgebouw Orchestra, WDR Sinfonieorchester Köln, Weimar Staatskapelle, Royal Flemish Philharmonic şi New Japan Philharmonic cu Anne-Sophie Mutter ca solistă. Este directorul muzical al festivalului de muzică contemporană de la Cabrillo, în California, iar recent a fost ales să conducă şi Orchestra simfonică WRD din Koln, Germania.

Numirea sa la conducerea Orchestrei Naționale a Franței este considerată o surpriză. „Orchestra Națională a Franței s-a îndrăgostit de stilul său toamna trecută când a venit să dirijeze un program alcătuit din piese moderne și contemporane. După acest concert, muzicienii au cerut să mai poată lucra cu el și pentru repertoriul orchestrei, alcătuit din muzică franceză și din mari lucrări. A revenit în luna iulie pentru un concert cu „la Valse" de ravel și Simfonia a 9-a de Dvorak. Sentimentele au rămas aceleași", a declarat, pentru France Musique Michel Orier, director muzical pentru Radio France.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel