Crește numărul de infectări cu COVID în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în 24 de ore

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un număr de 3.993 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 216 mai multe faţă de ziua anterioară, fiind efectuate peste 18.000 de teste, a informat, joi, Ministerul Sănătăţii.  

Conform Ministerului Sănătăţii, 802 dintre cazurile noi din ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti - 1.053 şi în judeţele Cluj - 268, Constanţa - 247 şi Prahova - 155.

Rata de infectare înregistrată la 14 zile, la nivel naţional, este de 0,75 cazuri la mia de locuitori. Cea mai mare incidenţă este în Bucureşti - 3,34, urmată de judeţele Ilfov - 2,2, Cluj - 1,67 şi Braşov - 1,63.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 4.108 teste RT-PCR (2.379 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.729 la cerere) şi 14.632 teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.240.845 teste RT-PCR şi 10.453.729 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României, au fost înregistrate 2.953.944 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 144 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

OMS: "Este îngrijorătoare creşterea numărului de cazuri şi de decese"

 

„Sunt îngrijorat pentru faptul că sunt în continuă creştere cazurile de COVID-19, punând şi mai multă presiune asupra sistemelor sanitare şi a lucrătorilor din domeniul sănătăţii deja tensionaţi, dar şi că numărul deceselor este inacceptabil de ridicat", afirmă  directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Noile valuri arată încă o dată că virusul COVID-19 nu s-a încheiat deloc. Virusul circulă liber şi ţările nu gestionează eficient povara bolii în funcţie de capacităţile lor, atât în ceea ce priveşte spitalizarea cazurilor acute, cât şi în ceea ce priveşte un număr tot mai mare de persoane cu Long Covid. Îndemn guvernele să-şi revizuiască şi să-şi adapteze în mod regulat planurile de răspuns pe baza epidemiologiei actuale şi, de asemenea, pe baza posibilităţii apariţiei unor noi variante", este mesajul lansat marţi de directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul conferinţei de presă periodice.

"Există o mare deconectare în percepţia riscului între comunităţile ştiinţifice, liderii politici şi oameni în general. Aceasta este o dublă provocare: comunicarea riscului şi construirea încrederii în comunitate faţă de instrumentele sanitare şi măsurile sociale de sănătate publică. În timp ce virusul se răspândeşte, trebuie să-l respingem. Suntem într-o poziţie mai bună decât la începutul pandemiei. Avem instrumente sigure şi eficiente care previn infecţiile, spitalizările şi decesele", a observat directorul OMS.

Tedros reaminteşte că "săptămâna viitoare se vor întâlni miniştrii de finanţe ai G20" şi este "fundamental ca guvernele din întreaga lume financiară să finanţeze OMS şi platforma Act Accelerator, pentru a asigura o distribuţie echitabilă a instrumentelor" de combatere a COVID-19. "Pe măsură ce transmiterea şi spitalizările cresc, guvernele trebuie, de asemenea, să implementeze măsuri eficiente, cum ar fi măşti, ventilaţie şi protocoale de testare şi tratament". Şi, în special, "ar trebui să lucreze pentru a inversa reducerea supravegherii, a testării şi secvenţierii şi să împartă în mod eficient antiviralele", a îndemnat directorul general al OMS, potrivit Rainews, titrează Rador.

 

"Comitetul de urgenţă privind virusul COVID-19, care s-a reunit vinerea trecută, a concluzionat că virusul rămâne o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional", a explicat marţi directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul briefing-ului de presă periodic. Comitetul şi-a exprimat "îngrijorarea cu privire la diferite provocări interconectate. În primul rând, subvariantele Omicron, cum ar fi BA.4 şi BA.5, continuă să conducă valuri de cazuri, spitalizări şi decese în întreaga lume", a explicat directorul general al OMS.

Pe de altă parte, şi este al doilea punct adus în atenţia experţilor, "supravegherea a fost redusă semnificativ - inclusiv teste şi secvenţiere virală -, făcând din ce în ce mai dificilă evaluarea impactului variantelor asupra transmiterii, caracteristicilor bolii şi eficacităţii contra-măsurilor". În fine, al treilea punct este că "diagnosticele, tratamentele şi vaccinurile nu sunt implementate în mod eficient", a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel