COVID devine „prea inteligent” și „ocolește imunitatea din trecut”, avertismentul unui specialist

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Nivelurile de cortizol, "hormonul stresului", sunt indicatori cheie pentru a determina dacă o persoană va suferi de Covid pe termen lung
Nivelurile de cortizol, "hormonul stresului", sunt indicatori cheie pentru a determina dacă o persoană va suferi de Covid pe termen lung

Dr. David Nabarro, reprezentantul special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în materie de COVID, avertizează că măsurile de protecție sunt importante în continuare pe măsură ce numărul de infectări este în creștere. Asta se întâmplă pentru că virusul evolează constant și a devenit „prea inteligent”.

„Acest virus este capabil să evolueze și să se schimbe în mod constant. Motivul pentru care avem o creștere este că s-a schimbat din nou și a devenit prea inteligent pentru noi. Poate ocoli imunitatea noastră din trecut și de aceea cifrele cresc”, a explicat dr. Nabarro, conform Libertatea.

De altfel, Marea Britanie se confruntă cu un nou val al infectărilor provocat în special de variantele Omicron BA.4 și BA.5. Gradul ridicat de socializare și faptul că oamenii nu mai respectă măsurile de protecție, precum purtarea măștilor, au contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări, a mai precizat expertul, adăugând că precauția este în continuare importantă.

„Chiar dacă nu ne place, trebuie să continuăm să respectăm acest virus”, spune reprezentantul OMS.

Și dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a avertizat miercuri că virusul „circulă liber”, cerând liderilor mondiali să ia măsuri, inclusiv purtarea măștilor și îmbunătățirea ventilației.

 

„Centaurus”. O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare. BA.2.75 a fost detectat în mai multe țări

 

O nouă variantă a Covid strârnește îngrijorare, deoarece se răspândește rapid în India și a ajuns deja în Marea Britanie.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. Cazurile din Marea Britanie au crescut de atunci abrupt și aparent mai rapid decât cele cu varianta BA.5, subvariantă a Omicron, care este extrem de transmisibilă și care, se pare, că înlocuiește rapid varianta BA.2, Omicron, dominantă anterior în multe țări. Din mai, BA.2.75 a fost detectat și în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o o „variantă aflată în monitorizare” pe 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o formă mai gravă a bolii.

Organizația Mondială a Sănătății monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a spus că nu există încă suficiente date pentru a evalua severitatea acesteia.

Pe lângă răspândirea largă, virusologii au fost alertați și de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le are, față de varianta BA.2, fiind chiar posibil să fi evoluat din aceasta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel