Ce este VSR - virusul sinciţial, care a umplut spitalele din România de copii: „În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Ce este VSR - virusul sinciţial, care a umplut spitalele din România de copii: „În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid”
Ce este VSR - virusul sinciţial, care a umplut spitalele din România de copii: „În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid”

VSR (virusul sinciţial) este un virus comun, foarte contagios, care infectează aproape toţi bebeluşii şi copiii mici până la vârsta de doi ani, dintre care unii se pot îmbolnăvi grav.

Experţii spun că relaxarea restricţiilor pandemiei de coronavirus înseamnă că VSR afectează un număr mai mare de bebeluşi şi copii, ale căror sisteme imunitare nu sunt pregătite pentru a-i face faţă.

Numărul cazurilor de VSR şi alte boli respiratorii a crescut şi în Marea Britanie şi în SUA, care suferă, de asemenea, de o penurie de antivirale şi antibiotice. Asociaţia de terapie intensivă DIVI a declarat că această creştere sezonieră a numărului cazurilor de infectare cu virusul sinciţial respirator şi lipsa de asistente provoacă o „situaţie catastrofală” în spitale, potrivit a1.ro.

 

Tot mai multe îmbolnăviri cu virusul sincițial sunt înregistrate, iar medicii sunt nevoiți să găsească soluții la limită

 

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit la Digi24 despre situația actuală din spitale, după ce un virus afectează foarte mulți copii, care ajung să fie ventilați. Ce este virusul sincițial și cum se transmite.

S-a dublat numărul pacienților din spitalele pentru copii. Tot mai multe îmbolnăviri cu virusul sincițial sunt înregistrate, iar medicii sunt nevoiți să găsească soluții la limită: „Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate”, a declarat medicul Mihai Craiu la Digi24, despre situația de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și a Copilului.

„În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..”. Unii au acceptat.

În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, mai spune medicul Mihai Craiu.

 

Cum se transmite virusul sincițial

 

Virusul respirator sincitial este un virus frecvent al tractului respirator care provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune. Majoritatea adulților se vindecă în 1-2 săptămâni, dar VRS poate fi sever în special la nou-născuți și vârstnici. La sugarii foarte mici cu RSV, singurele simptome pot fi iritabilitatea, hipotonia și dificultatatea la respirație.

RSV poate provoca de asemenea infecții severe cum sunt bronșiolita (inflamarea cailor aeriene inferioare) și pneumonia (infecția pulmonară). RSV este cea mai frecvența cauza de bronșiolita și pneumonie la copiii sub 1 an. Aproape toți copiii vor fi infectați cu RSV până la împlinirea a 2 ani. Simptomele apar la 4-6 zile de la infectare, potrivit infromațiilor oferite de reginamaria.ro.

RSV se poate răspândi când persoană infectată tușește sau strănută. Te poți infectă dacă stropii de la tușe sau strănut îți intră în ochi, nas sau gură sau dacă atingi suprafață infectată, de exemplu clanța ușii, apoi îți atingi față fără să te fi spălat pe mâini. Te mai poți infectă prin contactul direct cu virusul – săruți pe față un copil cu RSV.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel