77.000 de romani vaccinați cu doze din lotul Astra Zeneca, interzis în Italia. România, măsuri după ce 9 state au suspendat vaccinarea

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:
vaccin_astra_zeneca
vaccin_astra_zeneca

Până acum, 200 de mii de români au primit prima doză din serul AstraZeneca. Peste 77.000 dintre ei au primit vaccinul din lotul AVB 2856, cel interzis în Italia. Alte 4.257 de doze rămase neutilizate ale vaccinului vor fi puse în carantină, anunță Ministerul Sănătății.

9 ţări europene au oprit provizoriu vaccinarea cu Astra Zeneca pentru că au fost raportate mai multe cazuri de tromboză și câteva decese suspecte după folosirea unor anumite loturi de vaccin. 

În Italia,  militari din Sicilia și doi profesori din Napoli ar fi murit după imunizare.

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat însă că vaccinul Astra Zeneca poate fi folosit în continuare.

Aseară, autoritățile au decis că vaccinarea cu lotul-problemă Astra Zeneca va fi suspendată timp de o săptămână în România. În continuare se vor folosi loturi de vaccin de la Astra Zeneca pentru care nu au fost semnalate probleme. 

„În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelalte 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova“, au transmis autoritățile.

Citește și: Vaccinarea cu lotul-problemă AstraZeneca, suspendată temporar în România. Se vor utiliza doze din celelalte loturi

Ca măsură de precauție, Estonia, Lituania, Letonia, Norvegia şi Luxemburg au suspendat vaccinarea cu doze din acelaşi lot, care a ajuns în total în 17 state membre ale UE.

Un alt lot de seruri care a ridicat semne de întrebare în mai multe state europene este AVB 5300.

În Austria, la câteva zile după vaccinare, o femeie de 49 de ani a făcut tromboze multiple şi a murit. Au fost sistate urgent vaccinările cu ser din acel lot. O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi ulterior au fost raportate alte două cazuri de tromboză.

„Ministerul Sănătăţii ne-a informat în această dimineaţă că lotul respectiv trebuie retras din circulaţie”, a declarat Gerd Kurath, responsabil vaccinare Austria.

Vaccinați cu doze din lotul Astra Zeneca interzis în Italia

 

Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului Astra Zeneca în urma înregistrării unor ″cazuri grave de tromboză″⁣ la unele persoane care au primit acest vaccin. Unul dintre pacienți a murit.

„În primul rând, este important să acoperim şi să examinăm toate riscurile asociate vaccinării. De aceea, cred că suspendarea administrării serului Astrazeneca este decizia corectă, până când avem o expertiză medicală care să avizeze reluarea vaccinării. Desigur, sunt şi eu supărat, ca toată lumea, dar este prematur să tragem concluzii”, a declarat premierul Danemarcei:.

Şi autorităţile olandeze au anunţat un caz de tromboză în urma inoculării serului Astra Zeneca, dar pacientul nu a necesitat spitalizare.

Autorităţile din România spun că acest lot nu a ajuns în România.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel