Viena. Pacientă româncă, care a suferit arsuri, transportată pe cheltuiala familiei

Alexandra Steoleaca |
Data publicării:

O femeie în vârstă de 41 de ani din Timişoara, care a suferit arsuri pe 50% din suprafaţa corpului după o explozie, a fost transportată în Viena, rudele pacientei fiind nevoite să achite combustibilul autospecialei. Sorina Pintea spune că au fost depuse toate eforturile pentru pacientă.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean Timişoara, o femeie în vârstă de 41 de ani a fost internată în unitatea medicală cu arsuri pe aproximativ 50 la sută din suprafaţa corpului, vineri, fiind rănită în urma unei explozii produsă într-un apartament din Timişoara. Pacienta a fost internată la Casa Austria a unităţii medicale şi a fost decis transferul la o clinică din Viena, pentru că la Timişoara compartimentul de mari arşi nu a fost dotat de către Ministerul Sănătăţii cu aparatura medicală necesară pentru a fi deschis.

Directorul Spitalului Judeţean Timişoara, medicul Marius Craina, a declarat, marţi, că femeia a fost transportată cu o ambulanţă la Viena, iar rudele pacientei au fost nevoite să plătească combustibilul autospecialei din banii lor.

„Nu s-a pus problema de transfer pe cale aeriană pentru că la Viena ajungi mult mai uşor cu ambulanţa. Transportul a fost efectuat în cele mai bune condiţii, pacienta a fost însoţită de medic, de asistentă. Duminică a fost realizat transferul. Ambulanţa asigură transportul pacienţilor oriunde pe teritoriul României, dar nu au voie să deconteze benzina în afara graniţelor ţării. Asta ştiu eu că este procedura. A fost plătită de cineva din familie benzina pe care a consumat-o ambulanţa", a afirmat medicul Marius Craina.

Directorul Spitalului Judeţean Timişoara a precizat că pacienta a fost transferată duminică la Viena pentru că a durat timp „până s-au făcut formalităţile, actele, s-a luat legătura cu spitalul, până s-au făcut tratamentele".

 

Au fost făcute demersurile necesare

 

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii arată, într-un comunicat de presă, că instituţia a facut toate demersurile necesare pentru ca pacienta să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz.

„Sunt voci care acuză autorităţile şi specialiştii de modul în care a fost gestionat acest caz, deşi s-au făcut toate demersurile pentru a salva viaţa acestei paciente. Aşa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arşi în ţară, pacienţii care necesită îngrijiri vor fi transferaţi în străinătate. (...) Cu tot respectul pentru acei pacienţi de la Colectiv care au înfiinţat o organizaţie menită să sprijine cazurile de mari arşi din România, cred că experienţa proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienţi cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunţa în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienţi. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul şi modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiştilor care evaluează fiecare caz în parte şi care răspund de viaţa pacienţilor", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

„Aparţinători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut şi nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia. Deşi pacienta nu avea calitatea de asigurat şi nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătăţii, în cursul zilei de duminică, prin care instituţia s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică", mai explică reprezentanţii Ministerului prin comunicat.

De asemenea, Ministerul şi DSU au fost informaţi cu privire la acest caz şi despre necesitatea transferului în străinatate în seara zilei de 7 iunie, ora 23:30.

La scurt timp, DSU a contactat clinica din Viena în vederea transferului în străinătate. Temporizarea transferului a fost determinată de mai multe cauze. După internarea la clinica din Timişoara şi evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer.

„Personalul medical a făcut toate demersurile pentru a obţine acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legătura, starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o îngrijeau. (...) În prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de decontare al tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate. Pentru a-şi produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluată", explică sursa citată.

De asemenea, Ministerul Sănătăţii a fost informat, luni, că au fost plătite sumele necesare pentru dobândirea calităţii de asigurat a pacientei, conform Mediafax.ro.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel