Uniunea Europeană acordă refugiaților ucraineni "protecție temporară, asistență rapidă și eficace"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Comisia Europeană a propus activarea Directivei privind protecția temporară pentru a le oferi asistență rapidă și eficace persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina. 

În baza acestei propuneri, persoanelor care fug din calea războiului li se va acorda protecție temporară în UE, adică li se vor elibera permise de ședere și vor primi acces la educație și la piața forței de muncă.

Potrivit CE, de la invazia militară a Ucrainei de către Rusia, peste 650.000 de persoane au fugit în statele membre ale UE învecinate.

În temeiul acestei propuneri, cetățenii ucraineni și persoanele pentru care Ucraina reprezintă „acasă”, precum și membrii familiilor lor strămutați în urma conflictului vor avea dreptul la protecție în întreaga Uniune Europeană. Cetățenii din alte state care au dreptul de ședere legală în Ucraina, precum și apatrizii cu drept de ședere legală în Ucraina care nu se pot întoarce în țara sau regiunea lor de origine, cum ar fi solicitanții de azil sau beneficiarii de protecție internațională, vor primi, de asemenea, protecție în UE. Alte persoane care sunt prezente în mod legal în Ucraina pe termen scurt și care se pot întoarce în siguranță în țara lor de origine nu vor intra sub incidența acestei protecții. Acestora ar trebui să li se permită însă accesul în UE pentru tranzit către țările lor de origine.

Ce prevede directiva UE

 

Directiva prevede conferirea unor drepturi cu efect imediat, cum ar fi dreptul de ședere, accesul la piața forței de muncă, accesul la locuințe, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și la mijloace de subzistență. Pentru copiii și adolescenții neînsoțiți, protecția temporară conferă dreptul la tutelă legală și accesul la educație.

Acesta va ajuta la reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil prin crearea unui statut de protecție cu formalități reduse, va ajuta la asigurarea unei solidarități sporite și la partajarea responsabilității și va asigura un sprijin suplimentar din partea agențiilor UE: Frontex, Agenția pentru Azil a Uniunii Europene și Europol pentru a asigura punerea în aplicare fără probleme a deciziei.

De asemenea, orientările CE privind gestionarea frontierelor externe prevăd simplificarea controalelor la frontierele UE cu Ucraina, o flexibilitate în ceea ce privește condițiile de intrare și permiterea trecerilor prin punctele temporare de trecere a frontierei.

Consiliul European trebuie să adopte propunerea privind protecția temporară. Consiliul și-a exprimat deja sprijinul larg pentru ambele măsuri și s-a angajat să discute cele două documente în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi, 3 martie. Odată adoptată, protecția temporară ar urma să înceapă să se aplice imediat și ar dura un an. Această perioadă se prelungește automat cu două perioade de șase luni, totalizând încă un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel