SUA: prima alpaca testată pozitiv la virusul gripei aviare

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

 

Laboratoarelor Naționale a Serviciilor Veterinare ale Departamentului Agriculturii SUA au anunțat că, pentru prima dată, au găsit gripa aviară foarte patogenă la alpaca. Animalele care au fost testate pozitiv sunt de la o fermă din Idaho, unde au existat și păsări de curte care au fost testate pozitiv pentru virus și apoi eutanasiate. Sacrificarea păsărilor a avut loc în luna mai. Alpacasul a fost testat pe 16 mai și găsit pozitiv.

Pentru autorități descoperirea altor animale infectate în aceeași fermă cu păsările nu a fost o surpriză, anunță cnnespanol.com Secvența genetică a virusurilor izolate de la alpaca arată că este strâns legată de virusurile H5N1, care circulă în prezent la bovinele de lapte din SUA. În Statele Unite ale Americii, potrivit Asociației Proprietarilor de Alpaca, există peste 264.000 de exemplare.

Oamenii de știință urmăresc virusul H5N1 de aproape 20 de ani, în care afectate au fost în primul rând păsările. Însă, în ultimii doi ani, virusul a infectat o gamă mai largă de mamifere sălbatice și de crescătorie. Acest fapt a stârnit îngrijorări că virusul s-ar putea transmite mai ușor între oameni.

Sporadic, au existat cazuri umane raportate în întreaga lume, dar nu a fost raportată nicio transmitere de la om la om în focarul actual de bovine din SUA.

Ieri, a treia persoană din Statele Unite a fost testată pozitiv pentru virusul gripei aviare H5, a anunțat joi Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Michigan. Acesta este al doilea caz raportat în Michigan, unde pare că există un focar. Experții au declarat că apariția simptomelor respiratorii nu indică neapărat că virusul a devenit mai periculos sau că poate fi transmis mai ușor de la persoană la persoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel