Studiu științific: Ți-ai pierdut mirosul din cauza virusului COVID-19? Iată cum să-ți manipulezi creierul pentru a-l recupera

Alexandra Curtache / 12 mai 2022, 10:51
Ministerul Sănătăţii: Cazurile noi de COVID-19 s-au dublat faţă de ziua precedentă
Ministerul Sănătăţii: Cazurile noi de COVID-19 s-au dublat faţă de ziua precedentă

Milioane de persoane infectate cu SARS-CoV-2 își pierd simțul olfactiv în timpul bolii și durează chiar și luni de zile până le revine complet. În speranța de a grăbi recuperarea, mulți recurg la "antrenamentul olfactiv".

Multe persoane au experiențe asemănătoare când sunt infectați cu coronavirus, dar recăpătarea mirosului și al gustului poate dura de la câteva zile până la câteva săptămâni de la declanșarea simptomelor. Însă, uneori pot dura și luni sau oamenii chiar pot rămâne cu un miros mai slab tot timpul, conform National Geographic

Chris Rogers, este cel mai bun exemplu pentru această categorie de oameni. Obosit să aștepte ca sistemul său olfactiv să se refacă în mod natural, Rogers a căutat o terapie de antrenament olfactiv recomandată de medicul său.

 

Terapia olfactivă post Covid-19

 

De două ori pe zi, timp de 10 săptămâni, Rogers a adulmecat patru tipuri de uleiuri esențiale - de trandafir, lămâie, eucalipt și cuișoare - pentru a activa sau întări potențial supraviețuirea celulelor nou formate care detectează mirosurile sau pentru a accelera producția acestora și pentru a reface conexiunea dintre nasul și creierul său.

Este asemănător cu fizioterapia, dar pentru nas, și a fost folosit în ultimul deceniu pentru a ajuta la restabilirea simțului olfactiv pierdut în urma altor infecții virale, cum ar fi răceala comună sau gripa, leziuni cerebrale și îmbătrânire.

Deși oamenii de știință au înregistrat îmbunătățiri ale capacității de a mirosi a unor persoane, de obicei după trei până la șase luni de astfel de antrenament, a fost dificil de demonstrat cât de mult din această îmbunătățire provine din terapia în sine față de recuperarea naturală care are loc în timp, spune Eric Holbrook, un rinolog care studiază și tratează pacienții cu tulburări de miros la Massachusetts Eye and Ear Hospital.

Cu toate acestea, el continuă să recomande terapia multor pacienți, inclusiv celor care și-au pierdut simțul olfactiv din cauza COVID-19, deoarece spune că o astfel de adulmecare a mirosului ar putea îmbunătăți sau accelera procesul de vindecare.

De asemenea, este una dintre foarte puținele și, adesea, singurele opțiuni terapeutice disponibile pentru milioanele de oameni care nu au reușit să își recapete simțul olfactiv timp de luni de zile după o infecție cu COVID-19.

Deși beneficiile antrenamentului olfactiv pot varia considerabil în funcție de pacienți, în funcție de punctul lor de plecare, "în general nu este considerat dăunător", spune Bradley Goldstein, un medic specialist care studiază tulburările de miros la Universitatea Duke. "L-am recomandat cu așteptări oarecum temperate, dar încă trebuie să găsim terapii medicamentoase specifice, mai eficiente. Este într-adevăr o nevoie nesatisfăcută".

 

Originile antrenamentului pentru miros

 

Cu aproape două decenii în urmă, oamenii de știință au început să documenteze prevalența tulburărilor de miros în rândul unor populații mari. Răscolind literatura științifică, Thomas Hummel, un expert în de la Clinica pentru miros și gust a Școlii de Medicină a Universității din Dresda din Germania, și-a dat seama că o astfel de pierdere a mirosului - fie temporară, fie permanentă - era mai frecventă decât se presupunea anterior, afectând aproape cinci procente din populația generală.

În rândul pacienților care îi vizitau propria clinică, el a văzut la fața locului cât de mult le afecta bunăstarea emoțională și calitatea vieții. Unii prezentau semne de depresie; alții pierdeau în greutate din cauza pierderii poftei de mâncare și a malnutriției ulterioare.

Hummel era hotărât să își ajute pacienții să își recâștige simțul olfactiv. El știa că sistemul olfactiv are o capacitate unică de a se regenera continuu de-a lungul vieții umane ca răspuns la o leziune, cum ar fi traumatismul cranian, sau după ce a suferit o pierdere a mirosului în urma unei infecții virale a căilor respiratorii superioare.

Iar experimentele au arătat că persoanele care nu erau capabile să simtă anumite mirosuri puteau învăța să le perceapă după expuneri repetate la acel miros. El s-a gândit că utilizarea unei astfel de abordări ar putea să îi ajute pe pacienții săi.

 

Studiul s-a realizat pe 40 de pacienți care au inhalat patru mirosuri - trandafir, lămâie, eucalipt și cuișoare

 

Pentru a-și testa ipoteza, Hummel a recrutat 40 de astfel de pacienți cărora li s-a cerut să inhaleze fiecare patru mirosuri - trandafir, lămâie, eucalipt și cuișoare - din borcane de sticlă etichetate, timp de 10 secunde, de două ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Hummel a ales aceste mirosuri pentru că reprezentau patru din cele șase grupe de mirosuri primare - floral, fructat, urât, picant, afumat și rășinos - identificate de psihologul german Hans Henning în 1916.

Pentru a evalua dacă această terapie olfactivă a fost eficientă, Hummel și colegii săi le-au cerut participanților la studiu să identifice și să discrimineze între o serie de mirosuri suplimentare înainte și după antrenamentul olfactiv. Aceștia au constatat că aproximativ 30% dintre participanți au raportat o oarecare îmbunătățire la sfârșitul studiului, comparativ cu 6% dintre cei care nu au primit niciun antrenament olfactiv.

 

 În urma studiului, oamenii s-au refăcut într 25% și 70%

 

De atunci, mai multe studii au explorat beneficiile terapeutice ale acestei tehnici, observând adesea îmbunătățiri care, în medie, sunt mici. În unele cazuri, îmbunătățirea poate fi de 25 la sută, iar în altele este mai degrabă de 70 la sută, spune Hummel. Depinde adesea de vârstă, precum și de perioada de timp în care oamenii au suferit pierderea mirosului sau de amploarea acesteia înainte de a căuta antrenamentul olfactiv.

"Deci, persoanele, să spunem, cu pierderea mirosului post-infecție pentru o perioadă scurtă de timp vor avea o probabilitate mai mare de recuperare decât cei care au avut pierderea mirosului din același motiv, dar nu au mirosit nimic timp de doi ani și apoi au venit la clinica noastră", spune el.

Adăugarea câtorva mirosuri în plus la rutina de adulmecare a mirosului poate, de asemenea, spori beneficiile. Într-un studiu din 2015, Hummel a arătat că continuarea terapiei de antrenament olfactiv timp de încă 12 săptămâni și înlocuirea celor patru mirosuri inițiale cu combinații precum mentol, cimbru, mandarină și iasomie sau ceai verde, bergamotă, rozmarin și gardenia a fost mai eficientă decât utilizarea setului inițial de mirosuri pe tot parcursul.

 

Oamenii de știință încă cercetează durata ideală a terapiei de antrenament olfactiv

 

În timp ce oamenii de știință încă pun la punct durata ideală a terapiei de antrenament olfactiv și ce concentrații de mirosuri sunt cele mai eficiente, Patel subliniază că modalitatea de a cuantifica aceste beneficii este încă foarte rudimentară. În prezent, pentru a măsura cât de bine a funcționat terapia, medicii calculează un scor înainte și după antrenamentul olfactiv, prezentând pacienților 40 de mirosuri prin intermediul stilourilor de mirosit sau al testelor de zgâriat și mirosit.

Pacientul trebuie apoi să aleagă mirosul corect dintre cele patru opțiuni. "Acestea sunt atât de subiective și nu este o măsură cu adevărat obiectivă", spune Zara Patel, chirurg la cap și gât și expert în pierderea mirosului la Universitatea Stanford. De asemenea, în funcție de locul în care au crescut oamenii și de mediul lor cultural, nu toată lumea poate fi familiarizată cu fiecare dintre cele 40 de mirosuri, spune ea.

Rămâne neclar modul în care acest antrenament olfactiv aduce îmbunătățirile înregistrate în mai multe studii. Dar oamenii de știință au ipoteze. Bazându-se pe cunoștințele obținute în urma studiilor pe rozătoare, Hummel, de exemplu, crede că expunerea persoanelor cu deficit olfactiv la mirosuri ar putea accelera regenerarea celulelor care detectează mirosurile, ceea ce i-ar putea ajuta pe pacienți să se recupereze mai repede.

Goldstein, pe de altă parte, sugerează că antrenamentul olfactiv ar putea îmbunătăți supraviețuirea și funcționarea celulelor noi și a celor care se formează în mod natural pentru detectarea mirosurilor prin stimularea unei varietăți de celule folosind cele patru mirosuri, oferindu-le astfel șansa de a se conecta la creier și, în cele din urmă, de a restabili pierderea mirosului.

 

Antrenamentul olfactiv pentru pierderea mirosului asociată cu COVID-19

 

Pe măsură ce pandemia se desfășura, cererea de terapie de antrenament olfactiv a crescut, deoarece milioane de persoane care puteau fi afectate de COVID-19 au avut probleme cu mirosul.

"Pierderea mirosului și denaturarea mirosului au devenit mult mai larg discutate și cunoscute ca o problemă", spune Patel. "Este unul dintre aspectele pozitive ale pandemiei, sincer, pentru că, înainte de aceasta, majoritatea pacienților [și] majoritatea medicilor nu auziseră niciodată de ea".

Spre deosebire de alte virusuri care pot provoca pierderea mirosului prin infectarea directă a celulelor implicate în detectarea mirosurilor, SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, le cruță. În schimb, coronavirusul infectează celulele de suport din jur, care au receptorul ACE2 de care SARS-CoV-2 are nevoie pentru a infecta celulele gazdă umane.

Pentru a apăra organismul împotriva virusului, celulele imunitare se grăbesc spre acest loc de infecție și generează proteine antivirale care, potrivit unui studiu Cell din 2022, pot scădea activitatea genelor necesare pentru a construi receptorii de miros pe acești neuroni detectori de miros, ceea ce duce apoi la pierderea mirosului.

 

Aproximativ 80% dintre pacienții COVID-19 și-au recăpătat mirosul fără niciun tratament

 

Cu toate acestea, aproximativ 80 la sută dintre pacienții COVID-19 care și-au pierdut simțul mirosului l-au recăpătat fără niciun tratament în decurs de una până la patru săptămâni, iar 95 la sută și-au revenit în decurs de șase luni. Pentru mulți pacienți care s-au confruntat cu o pierdere a mirosului care se întindea dincolo de câteva luni, speranța unei recuperări complete nu li s-a părut o opțiune și au căutat un antrenament olfactiv. Ei au făcut acest lucru știind că terapia a durat ceva timp pentru a produce beneficii și că nu funcționează pentru toată lumea.

"Este foarte dificil pentru oamenii care nu și-au pierdut simțul mirosului să înțeleagă ce impact are acest lucru asupra persoanelor cărora li se întâmplă", spune Patel. "Este acest lucru invizibil care nu are niciun efect exterior și, prin urmare, oamenii nu înțeleg cu adevărat cât de important este pentru ei".

Unele studii încep să sugereze că antrenamentul olfactiv poate fi benefic pentru pacienții COVID-19 care au avut pierderea mirosului mai mult de șase săptămâni. Rogers, care a făcut terapia timp de 10 săptămâni, a început să observe îmbunătățiri în săptămâna a șasea. "Gustul și mirosurile au început progresiv să devină mai puternice", spune el, "în cele din urmă se ajunsese la un punct în care puteam simți gustul unei bucăți de pizza în tot timpul în care o mâncam."

Acum, la cel puțin cinci luni de când s-a încheiat antrenamentul olfactiv, "probabil că sunt la 75 la sută din nivelul la care eram înainte", spune el.

În afară de această terapie, pacienții au la dispoziție puține opțiuni de tratament. Medicii precum Patel au recomandat irigarea cu steroizi pe lângă antrenamentul olfactiv. Aceasta presupune clătirea nasului cu un medicament antiinflamator care reduce umflarea și îmbunătățește impactul terapiei de antrenament olfactiv. Ea și alți cercetători în domeniul olfactiv analizează, de asemenea, suplimentele omega-3, vitamina A și plasma bogată în trombocite ca alte opțiuni pentru a ajuta la restabilirea pierderii mirosului din cauza COVID-19.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1