Studii: somnul poate fi cheia pentru a te simți tânăr

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @garetsvisual
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @garetsvisual

Două noi studii au ajuns la aceeași concluzie, lipsa somnului te poate face să te simți cu 5 până la 10 ani mai bătrân decât ești în realitate. Ambele studii au fost publicate în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.

Primul studiu a testat cât de bine au dormit acasă 429 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani. Subiecții au afirmat că de câte ori nu au dormit bine într-o noapte senzația a fost că se simt cu aproximativ un sfert de an mai în vârstă decât vârsta lor cronologică. La polul opus, cei care au dormit bine au afirmat că se simțeau cu aproape șase ani mai tânăr față de vârsta reală.

Cel de-al doilea a avut 186 din participanții de la primul studiu, care au fost obligați să doarmă două nopți într-un laborator și nu mai mult de 4 ore de somn. Privarea de somn a dus la concluzia că experiența subiectivă a îmbătrânirii a fost mult mai mare, subiecții afirmând că se simt cu 4 ani mai în vârstă.

În cazul persoanelor care se simt mai în vârstă insuficiența somnului este cauza principală, aceasta creând probleme de sănătate și mobilitate. Lipsa de energie și motivație cauzate de lipsa somnului pot contribui senzația că te simți mai în vârstă. Cele două criterii pot afecta capacitatea unei persoane de a fi activă fizic și social

Ambele studii au concluzionat că somnul poate fi cheia pentru a te simți tânăr.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel