Statul va acoperi costurile unor noi tratamente medicale pentru pacienții bolnavi de cancer. O radioterapie de 20.000 de lei se va face gratis

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Începând de săptămâna viitoare, statul va acoperi costurile unor noi tratamente medicale pentru pacienții bolnavi de cancer. Acestea includ radioterapia și ecografiile, dar și servicii precum masajul și kinetoterapia. 

În plus, pacienții care au suferit un atac vascular cerebral vor beneficia de o perioadă de internare dublă față de înainte, adică 42 de zile, în centrele de recuperare. Această decizie este percepută ca un pas înainte de către bolnavi, însă ei rămân încă conștienți că vor avea nevoie de resurse financiare pentru a-și acoperi alte cheltuieli legate de tratament.

Vali este una dintre sutele de români care se confruntă cu cu are un soț care suferă de o boală de peste 10 ani și ea afirmă că cheltuie aproape întreaga sa pensie pe tratamentul acestuia.

Sunt medicamente foarte scumpe, soţul meu ia o groază de medicamente, e bolnav şi costă foarte mult. Are 10 milioane pensie, opt milioane, unele sunt compensate, altele le luăm cu bani. Are 14 boli şi dacă nu se tratează... îi trebuie şi regim alimentar şi legume şi foarte mulţi bani. E de plâns în ţara asta. ”, spune femeia.

 

Statul va suporta costurile mai multor tratamente pentru pacienții afectați de cancer de la 1 iulie

 

Pe lista acestor tratamente se regăsesc investigații imagistice avansate, cum ar fi RMN-ul și ecografiile, dar și terapii complementare precum kinetoterapia și masajul terapeutic. Această măsură are scopul de a asigura accesul pacienților la servicii medicale esențiale, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții acestora în timpul procesului de tratare a bolii.

Pe lângă acestea, un nou tip de radioterapie, care a fost disponibil în sistemul privat timp de 10 ani, va fi acum oferit gratuit în cadrul sistemului public de sănătate. Experții afirmă că acest tratament, care poate ajunge să coste și 20.000 de lei, are mai puține efecte adverse în comparație cu radioterapia tradițională. Astfel, pacienții vor beneficia de un tratament inovator și mai sigur, fără a mai suporta costurile financiare semnificative asociate cu acesta.

„Se adresează fie tumorilor cerebrale, fie tumorilor din restul corpului, pulmonare, tumori în sfera ORL, hepatice, osoase sau limfatice. Tratamentul este foarte bine tolerat, nu avem reacţii secundare în plus, e un tip de radioterapie foarte precis”, explică Ana Băncilă, radioterapeut.

 

Românii care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) se vor recupera 42 de zile în centrele balneare

 

Începând cu data de 1 iulie, persoanele din România care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) vor avea parte de o perioadă de recuperare de 42 de zile în centrele balneare. Această schimbare reprezintă o dublare a duratei de recuperare față de regimul anterior, însă specialiștii consideră că această perioadă rămâne încă insuficientă pentru a permite o recuperare completă. Cu toate acestea, această extindere a perioadei de recuperare este considerată un pas înainte în îngrijirea și tratamentul pacienților care au suferit un AVC.

„21 de zile niciodată nu o să fie suficient. Poate să dureze până la un, doi, poate chiar mai mult pentru un AVC recuperat complet. Cel mai recomandat ar fi gimnastica medicală, kinetoterapia, fizioterapia, fizioterapia prin electrostimulare, terapie prin ultrasunete, curenţi galvanici ”, spune Mihai Ghiberdicu, kinetoterapeut.

În curând, testul de evaluare a riscului de fractură pentru pacienții cu osteoporoză și imunoterapia cu vaccinuri alergenice vor fi acoperite de către stat. Astfel, aceste servicii medicale vor fi disponibile gratuit pentru pacienți, contribuind la îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului acestora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel