Spania, prima țară din lume care aprobă "concediul menstrual". Cum se va acorda și cine îl plătește

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Parlamentul din Spania aprobă legea care prevede concediu medical pentru dureri menstruale (Sursa foto: Pexels)
Parlamentul din Spania aprobă legea care prevede concediu medical pentru dureri menstruale (Sursa foto: Pexels)

Spania devine prima țară din lume care aprobă un proiect legislativ care prevede acordarea de concediu medical plătit femeilor care suferă de dureri menstruale.  

Deputații din Parlamentul spaniol au votat recent un proiect de lege care acordă concediu medical plătit femeilor care suferă de dureri menstruale severe, devenind astfel prima țară europeană care avansează o astfel de legislație.

Guvernul spaniol a declarat că proiectul legislativ, care a trecut în primă lectură cu 190 de voturi pentru, 154 împotrivă și cinci abțineri, a fost menită să spargă un tabu pe această temă.

În prezent, concediul menstrual este oferit doar într-un număr mic de țări din întreaga lume, printre care Japonia, Indonezia și Zambia.

Proiectul merge la Senat

 

În luna mai, legislația a fost aprobată de cabinetul spaniol, iar acum, după ce a primit undă verde în Parlamentul spaniol, va merge la Senat. Dacă va fi modificată, proiectul se va întoarce la camera inferioară pentru un nou vot înainte de a deveni lege.

Legislația le dă dreptul angajatelor care se confruntă cu dureri menstruale să aibă dreptul la atâta timp liber cât au nevoie, iar sistemul de securitate socială de stat - nu angajatorii - să plătească respectivul concediu medical. Ca și în cazul concediului plătit pentru alte motive de sănătate, un medic trebuie să confirme incapacitatea medicală temporară.

O problemă ascunsă

 

Ministrul Egalității, Irene Montero, a salutat această măsură ca fiind un pas înainte în abordarea unei probleme de sănătate care a fost în mare parte ascunsă până acum.

"Recunoaștem problemele menstruale ca parte a dreptului la sănătate și luptăm atât împotriva stigmei, cât și a tăcerii", a declarat ea, potrivit cotidianului spaniol El Pais.

Montero face parte din partidul de stânga Podemos, partenerul junior al coaliției conduse de socialiști din Spania, care a fost forța motrice din spatele legii. Deși în proiectul inițial se spunea că femeile vor avea acces la concediu medical "fără limită", în textul adoptat joi nu se face nicio mențiune în acest sens.

O treime dintre femei suferă de dureri severe la menstruație

 

Aproximativ o treime dintre femeile care au menstruație suferă de dureri severe, arată datele Societății spaniole de ginecologie și obstetrică.

Cu toate acestea, propunerea a creat diviziuni atât în rândul politicienilor, cât și al sindicatelor. UGT, unul dintre cele mai mari sindicate spaniole, a avertizat că legea ar putea stigmatiza femeile la locul de muncă și ar favoriza recrutarea bărbaților.

De asemenea, proiectul de lege consolidează accesul la serviciile de avort în spitalele publice, un drept care rămâne plin de dificultăți într-o țară cu o puternică tradiție catolică.

Totodată, proiectul de lege elimină cerința ca minorele de 16 și 17 ani să obțină acordul părinților înainte de a face avort.

Spania și-a asumat un rol de lider în promovarea drepturilor femeilor, adoptând în 2004 prima lege din Europa împotriva violenței domestice, iar actualul său cabinet are mai multe femei decât bărbați.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel