Spania introduce testarea obligatorie anti-COVID pentru unele zboruri, pe modelul Italiei

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

După ce guvernul Meloni a semnat ordonanţa care prevede testarea obligatorie a tuturor pasagerilor avioanelor care sosesc din China, autoritățile de la Madrid au adoptat o măsură similară. 

În timp ce UE blochează testarea pasagerilor care vin China, Madridul urmează Roma în această privință. Pe plan mondial, mai multe state au anunțat măsuri în acest sens. Astfel, India extinde restricțiile și la cei care sosesc din Japonia, Hong Kong și Singapore. Mai mult, autoritățile de la Tokyo și Seul restricționează zborurile din Beijing, potrivit publicației Corriere Della Sera. 

China reacționează la restricțiile impuse de unele țări

 

Beijingul reacționează la restricțiile impuse de unele țări, inclusiv Italia, pentru călătorii din China. Guvernul chinez le numește „discriminatorii” și „nefondate”, „o altă ocazie de a ne defăima”. Referirea este la decizia de a efectua teste anti-Covid pe aeroport pentru călătorii care sosesc din China. Măsuri luate de teama că proliferarea virusului într-o populație neimunizată - vaccinată cu seruri ineficiente și care nu a avut aproape nicio expunere anterioară la virus din cauza politicii Zero COVID dusă timp de trei ani și suspendată în urmă cu câteva zile - ar putea duce la noi variante.

Îngrijorător este faptul că Beijingul nu împărtășește informații suficiente și credibile despre progresul pandemiei: ieri a raportat 5,5 mii de cazuri noi și un deces. Dar, odată cu sfârșitul testării în masă și cu restrângerea criteriilor pentru ceea ce consideră un deces de Covid, se crede că acele cifre nu mai reflectă realitatea. Unii experți estimează un milion de noi infecții pe zi și 9.000 de decese pe zi.

SUA introduce testul negativ din 5 ianuarie

 

Statele Unite se pregătesc să le solicite celor care vin din China să prezinte un test negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecare. Dar măsura, anunțată miercurea trecută, va intra în vigoare abia din 5 ianuarie. În nord-estul țării, subvarianta Omicron, XBB.1.5, a devenit rapid dominantă, probabil responsabilă pentru saltul infecțiilor din ultima săptămână.

Italia a introdus testarea rapidă

 

Guvernul italian a fost primul din Occident care a reintrodus, miercurea trecută, obligația testului rapid anti-Covid pentru toți pasagerii care sosesc din China. Pentru ei, aeroportul milanez din Malpensa prevedea deja tamponul opțional pe 26 decembrie. De ieri, testele au devenit obligatorii și pentru pasagerii care sosesc în Italia după o escală. Cei care vor fi testați pozitiv vor fi plasați în carantină. Dar linia prudentă a Romei nu este împărtășită la nivelul UE deocamdată. Ministrul Sănătăţii, Orazio Schillaci, a trimis o scrisoare Comisiei "pentru a cere o unire a măsurilor” la nivel european, cerere care deocamdată nu a fost acceptată.

Uniunea Europeană cere timp

 

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor consideră deocamdată „nejustificată” verificarea obligatorie pentru călătorii din China, având în vedere că nivelurile de imunitate și vaccinare ale țărilor europene "sunt relativ ridicate". „Variantele care circulă în China sunt cele care circulă deja în UE” și de aceea controalele la nivelul Uniunii Europene nu sunt considerate momentan necesare.

Palatul Elysée a anunțat că Franța intenționează să acționeze „în mod coordonat cu celelalte state membre ale Uniunii , așa cum a făcut întotdeauna de la începutul crizei de sănătate”, prin urmare nu va introduce nicio restricție în mod independent.

Pentru guvernul german, valul actual de infecții cu Covid-19 din China nu este un motiv suficient să impună noi restricții de intrare pentru că nu ar exista indicii ale unei noi variante a virusului mai periculoase decât cea care se răspândește în Germania.

Spania urmează Italia

 

Autoritățile de la Madrid va cere călătorilor din China un test Covid-19 negativ sau certificatul complet de vaccinare. Ministrul Sănătății, Carolina Darias, anunțând măsura, a evidențiat că există o „îngrijorare comună la nivel internațional și național” cu privire la evoluția infecțiilor în China și dificultatea de a face o evaluare „corectă” a situației din cauza Informații disponibile limitate.

"La nivel naţional, vom implementa controale pe aeroporturi prin care li se va solicita tuturor pasagerilor care vin din China să prezinte un test negativ pentru COVID-19 sau dovada unei scheme complete de vaccinare", a declarat reporterilor ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Noua măsură vine după ce Comitetul pentru securitate sanitară al UE s-a reunit joi pentru a discuta strategia comună a blocului european pentru atenuarea răspândirii virusului odată cu afluxul de vizitatori din China după ce ţara asiatică a ridicat majoritatea restricţiilor de călătorie.

Darias a adăugat că Spania se va coordona la nivel înalt cu alte ţări membre în vederea adoptării unei politici comune, insistând în acelaşi timp asupra unei revizuiri a condiţiilor actuale ce trebuie îndeplinite de călătorii care doresc să obţină aşa-numitul certificat digital COVID-19 al UE.

Japonia impune test și restricții de zbor

 

În Asia, mai multe țări au luat măsuri. Japonia a început să solicite teste anti Covid tuturor pasagerilor care sosesc din China. Cei testați pozitiv vor fi plasați în carantină timp de până la șapte zile în unități desemnate și probele lor vor fi secvențiate. Guvernul de la Tokyo se confruntă deja cu o creștere record a numărului de cazuri și decese (peste 400 pe zi) în țară. Zborurile directe între China și Japonia vor fi limitate pentru moment la patru aeroporturi majore japoneze, au spus oficialii guvernamentali.

Zborurile din Hong Kong și Macao vor putea ateriza pe alte trei aeroporturi, cu condiția să nu existe pasageri care au fost în China continentală în cele șapte zile dinaintea zborului. Autoritățile din Hong Kong au considerat restricțiile „nerezonabile” și au cerut autorităților japoneze să le ridice.

India extinde măsurile dincolo de China

 

Guvernul indian a anunțat că începând de duminică, călătorii din China (inclusiv Hong Kong), Japonia, Coreea de Sud, Singapore și Thailanda vor trebui să prezinte un test anti-Covid negativ pentru a putea intra în țară.

 

---------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel