Sindromul Italia. De ce se îmbolnăvesc badantele românce? Rată crescută de sinucideri şi de internări la psihiatrie

Andreea Cosma |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Sindromul Italia, o problemă care afectează tot mai multe românce nevoite să îşi lase familiile acasă pentru un trai mai bun, chiar dacă îşi pun în pericol nu doar sănătatea fizică, ci şi cea mentală. Dacă o parte dintre femeile românce care pleacă să îngrijească pensionari în străinătate ajung la psihiatrie, altele ajung chiar la gestul extrem de a-şi lua viaţa după ani de izolare şi sacrificii făcute pentru familiile lor.

Aproape 5% femei internate anul trecut la psihiatrie la Iaşi erau venite din străinătate, potrivit Antena  3.

"Şi în 2018 acelaşi lucru s-a întâmplat. 160 femei ce au muncit în Italia au fost internate la Iaşi cu acest sindrom. Cu acest sindrom nu este de glumă", a declarat Radu Leca, psiholog, pentru acelaşi post de televiziune.

"Femei trecute de 45-47 ani ajung sa muncească în Italia. Ele sunt deja muncite acasă, deja au crescut copii acasă şi acum au nevoie de bani şi ajung să îngrijească bătrâni. Se îndepărtează de casă, rămân fără orice formă de contact fizic cu cei de acasă. Sigur, pe videocal, da. Dar le ajunge? Nu.

Apoi, de ce se îmbolnăvesc? Din singurătate. Datorită faptului că nu cunosc bine limba sau parţial anumite elemente din lingvistica italiană şi că nu au cu cine să comunice. Ele doar au grijă de un om bolnav. 

Este redus omul în felul acesta la un simplu executant. Cedează? Evident! Ce este de făcut? Ar trebui un program realizat de specialiştii din cadrul Colegiului Psihologilor din România de reintegrare a persoanelor ce vin din Italia, în aşa fel încât depresia să nu se manifeste", a declarat psihologul Radu Leca, la Antena 3.

Citeşte şi: Italia. O badantă româncă și-a luat viața după o depresie puternică. Sora ei, anunț trist: Mirela, te voi purta mereu în suflet

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel