IMPORTANT pentru TOȚI românii din UK. Tot ce trebuie să ştii despre "settled status"

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
brexit
brexit

Settled status români. Procedura de înregistrare a cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie a fost explicată în detaliu de Robert Marin, șeful compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei României la Londra. 

Într-un interviu pentru My Romania Comunity, şeful compartimentului Brexit de la Ambasada României a vorbit despre rolul sistemului EU Settlement Scheme:

"Guvernul britanic a creat acest sistem de înregistrare a statutului cetățenilor UE post-Brexit. Se cheamă EU Settlement Scheme. Sistemul a început să fie implementat începând de anul trecut."

 

Cine se poate înregistra în sistem?

 

Robert Marin a mai precizat că acest sistem a fost făcut public, dar este încă în faza de testare.

Cât despre cine poate să aplice pentru statutul de "settled", reprezentantul Ambasadei a declarat că: "practic, la momentul de faţă, orice cetăţean european posesor al unui document biometric, aici este vorba de paşaportul electronic pentru cetăţenii români, se pot înregistra în acest sistem."

 

Ce se va întâmpla cu cetăţenii români într-un scenariu no deal?

 

Robert Marin dă asigurări că acest sistem este unul pus la dispoziţie de către autorităţile Marii Britanii, care va funcţiona în amebele scenarii.

"Acest EU Settlement Scheme va fucnţiona conform celor anunţate de către Home Office în ambele scenarii, cu mici diferenţe. Dacă vorbim de un scneariu deal, această schemă va proteja drepturile cetăţenilor europeni care sunt pe teritoriul Marii Britanii, respectiv care vor ajunge pe teritoriu britanic până la sfârşitul perioadei de implementare, 31 decembrie 2020. Dacă vorbim de un scenariu no deal, atunci această schemă va permite înregistrarea cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul Marii Britanii până pe 29 martie 2019", a mai precizat lşeful compartimentului Brexit pentru My Romania Comunity.

 

Despre "Permanent residence" şi etapele de înregistrare

 

"Acest sistem nu este ceea ce se ştie despre permanent residence. Acest sistem nu va verifica faptul că cetăţenii români şi-au exercitat dreptul de a munci, că au fost activi pe piaţa muncii sau au fost activi la beneficii, la pensii. Acest sistem verifică dacă cetăţenii europeni au fost la momentul respectiv pe teritoriu britanic. Verifică rezidenţa, prezenţa propriu zisă pe teritoriul Marii Britanii."

Robert Marin mai precizează că există trei etape care fac parte din procesul de înregistrare, respecitv:

- se verifică identitatea cetăţeanului şi naţionalitatea acestuia

- se verifică rezidenţa acestuia, respectiv şederea sa în Marea Britanie pentru o perioadă

- se verifică dacă persoana respectivă a fost implicată în infracţionalitate anterior pe teritoriul Marii Britanii sau în altă parte, respectiv aspecte legate de participarea la activităţi teroriste, chestiune care ţine de securitatea naţională.

 

Procedură mai simplă pentru cei care au card de rezidență permanentă

 

Despre paşapoartele eliberate cu rezidenţă în Marea Britanie, Robert Marin spune că această distincţie foloseşte doar autorităţilor din România. Întrebat ce se întâmplă dacă aceste documente îşi pierd din valabilitate, reprezentantul Ambasadei României la Londra a precizat că:

"Cetățenii români care dețin Card de rezidență permanentă (Permanent residence card) trebuie să aplice pentru statutul de „Settled”. În cazul lor, procedura de convertire a statutului de permanent resident în settled status este mult mai simplă. Conversia este 1 la 1. Practic, vor schimba un statut cu celălalt. Acest nou statut oferă mai multe avantaje decât cel „indefinite leave to remain”. În momentul de față, dacă ai „indefinite leave to remain” poți să părăsești Marea Britanie, dar nu pentru o ședere mai lungă de doi ani. În cazul în care ai obținut statutul de stabilit, deci dacă ai convertit „indefinite leave to remain” în „settled status” poți să părăsești teritoriul Marii Britanii pentru maxim 5 ani."

 

Până când pot aplica românii pentru statutul "settled"?

 

"În această fază de testare, până la 29 martie, cetăţenii europeni pot aplica pentru statutul de "settled" sau "pre-settled" numai pe baza unui document electronic, biometric. Perioada de înregistrare pentru cei care se află în acest moment pe teritoriul Marii Britanii pot aplica până la sfârşitul anului 2020," a subliniat Robert Marin, șeful compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei României la Londra pentru My Romania Comunity. 

Cetăţenii care doresc mai multe detallii privind procedura sun sfătuiţi să urmărească site-ul Ambasadei României în Marea Britanie, unde sunt puse la dispoziţie mai multe link-uri depsre tot ce presupune înregistrarea cetăţenilor români.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel