Cum călătorim după BREXIT. Acte necesare şi schimbări privind PERMISUL de conducere britanic

Andreea Cosma |
Data publicării:

Cum era de aşteptat, Brexitul vine cu schimbări în ceea ce priveşte libera circulaţie şi actele de care vom avea nevoie pe viitor pentru a călători sau locui în Marea Britanie. Vedeţi precizările făcute de Robert Marin, șeful compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei României la Londra.

"Practic, din momentul în care se va consfinţi ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din Uniunea Europeană - şi încă nu ştim cu certitudine acel moment - dreptul la libera circulaţie pentru cetăţenii din UE se va încheia. La fel, dreptul la libera circulaţie a cetăţenilor britanici în UE se va încheia", a declarat reprezentantul Ambasadei pentru pagina My Romania Comunity.

 

Legislaţia UE, valabilă până la finalul anului 2020

 

Oficialul a mai precizat că în acest context, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au negociat termenii sub care se va realiza această retragere, respectiv acea convenţie de retragere propriu-zisă a Marii Britanii din UE.

Convenţia este încă în proces de negociere, urmând ca aplicarea legislaţiei din Uniunea Europeană să continue până la sfârşitul anului 2020. Asta, în situaţia în care acordul negociat va exista propriu-zis până la 29 martie.

"Într-un scenariu "no deal", dacă la 29 martie nu vom avea acest acord trecut prin procesul legislativ, atunci libera circulaţie a cetăţenilor europeni se va încheia la 29 martie 2019", a mai precizat Robert Marin.

 

Scenariul "no deal" şi permisul de conducere britanic

 

Unele norme care ar putea suferi modificări în cazul unui Brexit fără acord este cea privind posesia de permis britanic. 

"Se pune problema dacă permisul britanic va mai putea fi folosit pe teritoriul Uniunii Europene, respectiv pe teritoriul României. Iar Guvernul britanic a emis aceste îndrumări în care spune că va putea fi folosit, cu obligaţia obţinerii acestui permis internaţional care se emite de la Post Office, ca un act adiacent. Pe de altă parte, nu trebuie să intrăm în panică. Această necesitate va apărea doar în cadrul ieşirii "no deal".

 

Cum vom putea călători după 29 martie?

 

Aceasta este una dintre cele mai mari înfrijorări în rândul cetăţenilor europeni rezidenţi în Marea Britanie.

Autorităţile din Marea Britanie au oferit asigurări că se va putea circula pe baza paşaport electronic, repectiv pe baza cărţii de identitate până la un anumit moment.

"În cazul de "deal", Marea Britanie a comunicat că se va putea circula pe baza cărţii de identitate până la sfârşitul anului 2025. În cazul scenariului de "no deal", se va putea călători pe baza cărţii de identitate până la sfârşitul anului 2020, când se doreşte a fi introdus un nou sistem de înregistrare a cetăţenilor europeni în Marea Britanie un nou sistem de imigrare.

Deci nu există în momentul de faţă această problemă. Pe undeva după 29 martie, dacă nu există "deal", nu se va putea circula cu cartea de identitate în Marea Britanie. Primim întrebarea asta destul de frecvent pe adresele de mail ale Ambasadei şi răspunsul este categoric, se va putea călători în continuare cu cartea de identitate",a subliniat şeful compartimentului Brexit din cadrul Ambasadei pentru My Romania Comunity.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel