BREXIT. Ambasadorul UK în România: Cetăţenii români NU îşi vor pierde drepturile

Andreea Cosma |
Data publicării:

Marea Britanie a pus la punct un sistem de înregistrare pentru cetăţenii europeni, în baza căreia aceştia îşi pot păstra aceleaşi drepturi pe care le au în prezent, a declarat ambasadaorul Regatului Unit la Bucureşti, Andrew Noble.

Pe termen lung, schimburile comerciale dintre România şi Marea Britanie vor depinde de termenii acordului dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, iar în situaţia unui Brexit fără acord, PIB-ul României va fi puţin afectat. Asta pentru că este de aşteptat ca, pe termen scurt şi mediu, efectele negative să fie resimţite mai degrabă în Marea Britanie, decât în rândul celor 27 de state membre rămase.

Ambasadorul Regatului Unit, Andrew Noble, a dat din nou asigurări că după Brexit, drepturile cetăţenilor români vor fi respectate, la fel cele ale britanicilor din România şi a anunţat că modul în care se va face acest lucru este acum în negociere cu autorităţile române.

 

Citeşte şi "Cum călătorim după BREXIT. Acte necesare şi schimbări privind PERMISUL de conducere britanic"
 

"Guvernul român ne-a dat asigurări că intenţionează să ofere reciprocitate deplină în ce priveşte ce li se oferă românilor din Marea Britanie şi ce li se oferă britanicilor din România. Premierul Theresa May a promis că cetăţenii Uniunii îşi vor păstra actualele drepturi după Brexit. Ministerul de Interne britanic a venit cu un sistem foarte bun, uşor de folosit pentru români, dar şi pentru alţi europeni, pentru a-şi păstra actualele drepturi, un sistem care în esenţă este la fel ca acum. Astfel, dacă eşti un român care trăieşte în Marea Britanie acum, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord cu Uniunea, îţi vei păstra toate drepturile ca cetăţean al Uniunii. Vei putea să ai rezidenţă permanentă în Regatul Unit, acces la educaţie, la serviciile publice de sănătate şi la asigurări sociale", a declarat ambasadorul Regatului Unit, Andrew Noble, la dezbaterea organizată de SNSPA.

Deşi se încearcă diminuarea efectului Brexit pentru statele UE, România ar putea fi afectată de ieşirea Marii Britanii şi în mod indirect, din cauza impactului pe care Brexit îl poate avea asupra relaţiilor economice dintre Marea Britanie şi Germania. Asta pentru că Germania reprezintă de mai mulţi ani primul partener comercial al României şi se află în top 3 investitori pe piaţa românească.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel