EXCLUSIV  Consultaţie juridică. Obţinerea diferitelor statute pentru ROMÂNII din UK

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

După ieșirea Regatului Unit din UE, cetățenii europeni și implicit cetățenii români vor fi obligați să obțină permise de ședere pentru a putea continua să locuiască, studieze sau să muncească pe teritoriul acestei țări. Procedura este din fericire online și condițiile pentru aplicare sunt minime. Cetățenii români trebuie să furnizeze un document de identitate, dovada șederii neîntrerupte și un cazier judiciar. Juristul ŞtiriDiaspora.ro a realizat un material în care explică paşii pentru obţinerea celor două statute de rezidenţă în UK.

Cetățenii români pot obține unul din următoarele două statute: (I) settled status (statutul de rezident permanent) și (II) pre-settled status (statutul de rezident temporar). Condițiile de acordare diferă pentru cele două statute și sunt următoarele.

Citeşte şi: IMPORTANT pentru TOȚI românii din UK. Tot ce trebuie să ştii despre "settled status"

Pentru statutul de rezident permanent, este acordat persoanelor care au început să locuiască în Regatul Unit înainte de 31 decembrie 2020 (sau înainte de data Brexitului fără acord) și demonstrează că au locuit în Regatul Unit pentru o perioadă de 5 ani neîntreruptă.

Citeşte şi: Cum călătorim după BREXIT. Acte necesare şi schimbări privind PERMISUL de conducere britanic

Această perioadă de rezidență de 5 ani neîntreruptă se traduce prin faptul că persoana a petrecut în 5 ani consecutivi cel puțin 6 luni din 12 pe teritoriul Regatului Unit, Insulelor Canal sau Insula Man. Excepțiile de la această regulă sunt:

- o omisiune de cel mult 12 luni pentru motive importante (ca de exemplu nașterea, boală importantă, studiul sau munca peste hotare);

- serviciul militar obligatoriu, indiferent de perioadă;

- perioada petrecută în afara teritoriului în slujba Coroanei, sau ca un membru al familiei al unei persoane care acționa ca slujitor al Coroanei;

- perioada petrecută în forțele armate, sau ca membru al familiei al unei persoane din forțele armate.

Persoanele care obțin statutul de rezident permanent au posibilitatea de a sta oricât pe teritoriul Regatului Unit și dacă sunt eligibile pot aplica pentru a obține cetățenia britanică.

 

Obţinerea statului de rezident temporar

 

Persoanele care nu îndeplinesc condiția de rezidență de 5 ani neîntreruptă pot însă obține statutul de rezident temporar. În continuare, acestea trebuie să depună cererea până la data de 31 decembrie 2020 sau până la data la care Regatul Unit va părăsi UE fără un acord.

După obținerea unui statut de rezidență temporară și îndeplinirea condiției de rezidență de 5 ani, persoana poate opta pentru modificarea statutului în rezindență permananentă. Este evident că dacă termenul de 5 ani de rezidență se împlinește până la data de 31 decembrie 2020, persoana poate opta pentru rezidență permanentă, fără a mai solicita statutul de rezidență temporară.

Citeşte şi: Ambasadorul României la Londra, RECOMANDARE pentru ROMÂNII care vor să STEA în Marea Britanie și după BREXIT

Persoanele care aplică și obțin statutul de rezident temporar pot locui în Regatul Unit 5 ani de la data la care au obținut statutul.

Cetățenii care obțin aceste statute de rezident permanent și respectiv rezident temporar au dreptul de a lucra pe teritoriul Regatului Unit, de a folosi serviciul național de sănătate (NHS), de a se înscrie în cursurile unei școli sau de a continua studiile, de a accesa fondurile publice în măsura în care sunt eligibili pentru acestea (cum ar fi fondurile de pensii) și dreptul de a călătorii în afara și pe teritoriul Regatului Unit.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel