Românii stabiliți în străinătate vor putea obține carte de identitate românească, inclusiv în format electronic, indiferent de domiciliul declarat. Măsura este prevăzută într-un nou proiect legislativ aflat în dezbatere și vine în urma unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a constatat că refuzul statului român de a emite cărți de identitate pentru cetățenii cu domiciliul într-un alt stat UE contravine principiului liberei circulații și generează o discriminare nejustificată.
Potrivit proiectului, românii care locuiesc permanent în afara țării vor putea solicita cartea de identitate electronică atât în cadrul misiunilor diplomatice, cât și în România. În plus, documentul va fi disponibil și pentru cetățenii care au domiciliul declarat în străinătate, eliminându-se astfel o veche barieră administrativă.
Deputatul Mircea Roșca, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, a anunțat că susține această inițiativă legislativă, pe care a și avizat-o favorabil.
"În calitate de preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, am susţinut şi am dat aviz favorabil propunerii legislative care le oferă românilor din diaspora dreptul de a obţine carte de identitate românească, chiar dacă au domiciliul stabil în străinătate.
Această iniţiativă legislativă vine în urma unei decizii importante a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care a constatat că refuzul statului român de a elibera cărţi de identitate cetăţenilor români cu domiciliul în alt stat UE încalcă dreptul la liberă circulaţie şi creează o diferenţă de tratament nejustificată”, a scris el pe Facebook.
Cărți electronice de identitate pentru românii din diaspora. Ce prevede proiectul:
Proiectul de lege avizat favorabil include:
- eliberarea cărții de identitate, inclusiv a celei electronice, pentru cetățenii cu domiciliul în străinătate;
- posibilitatea depunerii cererilor atât în consulate, cât și pe teritoriul României;
- alinierea la decizia CJUE, ceea ce implică eliminarea unei discriminări vechi de ani de zile.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, a precizat că noua carte de identitate electronică va include un cip care integrează 11 servicii digitale, menite să faciliteze interacțiunea dintre cetățean și autoritățile publice. Acesta a dat asigurări că documentul nu va restricționa în niciun fel libertățile individuale ale cetățenilor.
Măsura este în concordanță și cu decizia adoptată în luna martie de Guvernul României, printr-o Ordonanță de Urgență inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, condus atunci de Cătălin Predoiu. Actul normativ a eliminat obligația românilor cu domiciliu stabil în afara țării de a preda cartea de identitate în momentul obținerii pașaportului CRDS. Reglementarea anterioară fusese criticată pentru că genera dificultăți administrative și restricționa accesul la servicii notariale și administrative în România.
Totodată, autoritățile încurajează românii să își creeze o identitate digitală prin aplicația ROeID, care permite autentificarea unică și accesul la platformele informatice ale instituțiilor publice din România și din celelalte state membre UE. Potrivit președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, aplicația utilizează cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și oferă cetățenilor posibilitatea de a achita taxe, de a obține documente sau de a accesa diverse servicii publice, indiferent dacă se află în țară sau în străinătate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News