Români blocați de coronavirus în America de Sud: „Fiul meu de 3 ani nu și-a văzut mama de o lună“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Mai mulți europeni sunt blocați, de câteva săptâmi, în Argentina, unde au venit în vizită la rude. Este cazul Biancăi, care a venit să se căsătorească, dar și al băiețelului de 3 ani al lui Guido, venit din România pentru a-și cunoaște rudele din partea tatălui.

În condițiile incertitudinii de a nu știi când se vor întoarce în țările lor de reședință, românii blocați în Argentina cer atât Ministerului Afacerilor Externe, cât și Ambasadelor țărilor lor rezidente să înceteze să paseze responsabilitățile de la unii la alții și să le ofere răspunsuri și soluții pentru  putea pleca spre țările lor de reședință.

Pe lângă disconfortul de a sta departe de casă, se adaugă și diminuare sau chiar lipsa resurselor și faptul că mulți trebuie să continue să plătească servicii și chirii acolo. Sunt cazuri în care minori români nu își pot vedea părinții și chiar o lună de miere anulată, deși tinerii căsătoriți au ajuns deja în Argentina.

Copil de 3 ani, departe de mama sa de mai bine de o lună

 

Pe 3 martie, Guido a venit din România împreună cu fiul său de 3 ani, pentru ca băiețelul să poată cunoaște țara, limba și cultura argentiniană, acolo unde s-a născut tatăl său. Călătoria fusese plănuită cu aproape 10 luni înainte. Soția lui este româncă și de data aceasta nu i-a însoțit.

Planul era ca ei să revină în România pe 27 martie, dar măsurile de prevenire a pandemiei au început la mijlocul lunii. „Din fericire aici stau la fratele meu, dar situația mea este destul de sensibilă, pentru că fiul meu nu și-a văzut mama de mai bine de o lună. De asemenea, copilul meu este cetățean român și la un moment dat se va termina viza turistică și nu știu cum se va rezolva această situație legală", spune el pentru publicația argentiniană la Nacion.

Ambasada României i-a spus că singura opțiune este de a accesa un zbor de repatriere către un aeroport din Europa și apoi să aștepte de acolo un zbor ulterior spre România. „Este o nebunie, cel mai rău este că România a făcut o listă de țări din zona roșie, așa că dacă ai venit sau ai călătorit prin vreuna, te trimit în carantină într-un hotel timp de 14 zile. Sunt cu un băiețel de trei ani ani și am petrecut mai mult de o lună închiși aici, ultimul lucru pe care mi-l doresc este să fiu într-o cameră de hotel din nou”, explică Guido.

Bianca s-a căsătorit în Argentina

(w670)

Un alt caz este cel al Biancăi, o altă româncă blocată în Argentina, la socri. Deși locuiesc în Olanda, cei doi au venit în Argentina pentru a se căsători și a merge ulterior în luna de miere, dar au rămas blocați în locuința socrilor și au fost nevoiți să își anuleze planurile pentru luna de miere.

Bianca Andreani a venit în țară la începutul lunii martie pentru a se căsători cu iubitul ei, cu care locuiește de aproape opt ani la Groningen, Olanda „După ce ne-am fi căsătorit aveam planificat să ne ducem în luna de miere spre El Calafate și El Chaltén, pentru a ne bucura de frumusețea țării, dar a trebuit să o anulăm și, în schimb, am fost blocați la socrii mei din El Bolsón fără a putea să ne întoarcem", explică Bianca pentru La Nacion. 

Pe 27 martie era stabilită data de întoarcere în olanda, dar zborul a fost anulat. Deși Ambasada Olandei a repatriat mai multe persoane în Olanda, Bianca și soțul ei nu au avut cum să se întoarcă la Buenos Aires pentru a lua zborul. „Până la aeroportul din Ezeiza avem peste 1800 de kilometri și este totul închis. Suntem izolați aici“, a explicat românca.

Cazul lor este însă unul fericit, pentru că amândoi au putut lucra de acasă. Pentru asta au fost nevoiți să cumpere un computer nou dintr-un supermarket, mai ales că toate afacerile de profil erau deja închise. „Avem cheltuieli fixe de întreținut în Olanda”, explică soțul Biancăi.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel