Român, acuzat că ține copilul, de numai doi anișori, în țară și nu-l lasă să se întoarcă în Italia la mama lui

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Român, acuzat că ține copilul de doi ani în țară și nu-l lasă să se întoarcă în Italia la mama lui
Român, acuzat că ține copilul de doi ani în țară și nu-l lasă să se întoarcă în Italia la mama lui

Un copil de doi ani, fiul unei italience și al unui român, a fost ținut de tatăl lui în România luni de zile.

Când și-a văzut mama, după un prim moment de ezitare, a alergat să o întâlnească și a îmbrățișat-o. Astfel s-a încheiat, cel puțin pentru moment, odiseea unui copil de doi ani.

Bebelușul, fiul unei mame din Molise, Italia, și al unui tată român, fusese luat de la mama lui de luni de zile și ținut de tatăl său în România. Odiseea băiețelului a început în august 2021 când tatăl său și-a convins mama să plece în vacanță în România pentru aproximativ zece zile.

„Doamna s-a bucurat și ea să plece în România deși condițiile de locuință nu erau cele mai bune”, a spus avocata Ernestina Piscopo care, alături de colega ei Tamara Evdochimov, a urmărit cazul. „După timpul prevăzut însă, vacanța s-a mai lungit și tatăl a obligat-o pe mamă să rămână în România. În această perioadă au început și unele agresiuni fizice și violențe psihologice și morale și nici măcar nu avea voie să mănânce corespunzător, avea doar haine de vară, dar nu putea să-și cumpere altele noi. I-au dat niște haine reciclate, dar nimic mai mult”.

„Violența a devenit din ce în ce mai pregnantă până când doamna, însărcinată cu cel de-al doilea copil al bărbatului, a fost nevoită să se întoarcă în Italia pentru a naște. Românul, însă, a forțat-o să-și lase fiul în România și de fapt nici măcar să nu mai audă de el”, mai spune avocata.

 

40 de cazuri pe an doar cu România

 

În acel moment, părinții femeii au apelat la avocatul Piscopo. „În august au ajuns disperați la noi, ne-au întrebat ce se poate face”, a spus avocatul la conferința de presă. „Am luat legătura cu ambasada și consulatul Italiei și ne-am descurajat pentru că vorbeau de 40 de cazuri pe an doar cu România de răpire sau detenție în străinătate a unui minor împotriva voinței celuilalt părinte”.

La acel moment, colaborarea cu colega Tamara Evdochimov în legătura cu România a fost fundamentală. „Împreună am activat cele trei căi: procedura către Convenția de la Haga, procedura de urgență pentru a avea contacte fizice și telefonice cu copilul menținând în același timp relația dintre părinte și copil și procedura de merit pe care, totuși, preferăm să o lăsăm în competența judecătorilor italieni”.

La acel moment s-a obținut o sentință de la tribunalul București, competent pentru gradul I „și am reușit să aducem copilul înapoi în Italia”. Sentința a fost executată de executorii judecătorești români „în timp ce colega Tamara a luat fizic copilul și bunicii la 600 de kilometri distanță pentru a le permite să se întoarcă în Italia”.

Întoarcerea a avut loc pe 13 aprilie. Un caz care deschide o perspectivă asupra multor altora care văd copiii furați de unul dintre cei doi părinți. „Există însă activități preventive care se pot face: important este să nu se elibereze autorizație pentru documentele valabile pentru expatriere. În cazul în care copilul le are deja, este necesar ca unul dintre cei doi părinți să scrie un acord privat în care să precizeze data întoarcerii și motivul călătoriei, care este de scurtă durată pentru că este o vacanță”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel