Italian care locuiește în România, total uimit: "Staţi pe munţi de aur, dar ne spălaţi WC-urile"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Un italian care locuiește de mai mulți ani în România este total nedumerit de faptul că țara noastră deține zăcăminte importante, însă locuitorii ei sunt nevoiți să plece să lucreze în străinătate. 

Cesare, un italian care a trăit mai mulţi ani în Timişoara, Oradea şi Cluj, nu înţelege de ce ţara sa este plină de români care fac muncile de jos, în condiţiile în care România e una dintre puţinele ţări din Europa care au zăcăminte bogate de minereuri şi gaze naturale. 

Cesare a avut mai multe afaceri în România, e căsătorit cu o româncă şi a trăit ani la rând aici. Aşa a devenit interesat de istoria României, iar când  s-a documentat a aflat câteva detalii nebănuite, care l-au surprins mult. Aşa a aflat că România nu este sau cel puţin nu ar trebui să fie o ţară săracă, deşi nivelul de trai, în realitate, este extrem de scăzut. Spre surprinderea lui, Cesare a aflat că în munţii României există mine unde odinioară se exploata aurul, dar şi importante zăcăminte de gaze naturale, în Marea Neagră, care sunt blocate de ani de zile, deşi ar valora sute de miliarde de euro.  În lumina noilor informaţii pe care le-a aflat, pentru el pare acum şi mai ciudat că aproape două milioane de români au emigrat numai în Italia, iar cei mai mulţi fac muncile refuzate de localnici.   

"În România există aur, iar în Italia se ştia asta de pe vremea romanilor. România are gaze naturale şi ar putea ţine din ele economia unor ţări cu industrie de top precum Franţa sau Italia, plus că poate nu ar mai fi avut preţuri de coşmar la energie. De aici ar fi obţinut o mulţime de bani, dar iarăşi, nu le exploatează, nu ştiu de ce. În timpul ăsta, românii de rând trăiesc de pe o zi pe alta, iar mulţi dintre ei vin în Italia să spele pe jos sau să-i spele pe seniorii noştri şi să facă toate muncile grele, împreună cu africanii. I-am întrebat pe prietenii mei români: 'cum se face că staţi pe munţi de aur şi aveţi şi gaze la mare, dar veniţi să ne spălaţi WC-urile?' N-am vrut să jignesc pe nimeni, soţia e româncă şi îi apreciez pe români, dar pentru mine e o enigmă cum e posibil să se întâmple asta. Hai că nu eşti Germania sau Franţa, hai că nu eşti Italia sau Spania, dar măcar la nivelul Poloniei sau Ungariei ar trebui să fi ajuns de atâta timp", a spus italianul, potrivit cotidianului Adevărul.

Italianul e șocat de prețurile mari din România

 

El s-a arătat surprins şi de preţurile mari din România, mai ales raportat la puterea de cumpărare a populaţiei.

"Eu ca italian nu am de ce să mă plâng, am şi câteva afaceri mici şi am venituri peste medie şi în Italia, normal că mă descurc când vin în România, dar mă gândesc la ei. Milioane de români câştigă mai puţin de 300 de euro net. Vă daţi seama, 300 de euro! Un italian ar arunca cu roşii şi ouă stricate după patronul lui şi după politicienii prefăcuţi din toate partidele. Românii stau, tac şi rabdă, iar cine poate pleacă din ţară. Toate guvernele pe care le-au avut şi absolut toţi politicienii din toate partidele lor au eşuat, deşi ţara asta are un potenţial nemaipomenit. Mi-e greu să-i înţeleg. În loc de asta îi văd că se ceartă între ei, că îl apără pe nu ştiu care politician sau nu ştiu care partid, nici nu contează care, de parcă nu din cauza lor sunt săraci. Mă tem că vor ajunge să voteze cu partide extremiste, deja a apărut unul la ei, deşi dacă mă gândesc nici celelalte nu sunt cu mult mai răsărite", a mai spus el, potrivit sursei citate.   

Există însă şi lucruri care l-au impresionat plăcut pe italian.

"Românii sunt mai pro occidentali decât cehii, polonezii, ungurii sau slovacii. Pur şi simplu respectă Uniunea Europeană şi toţi se simt atraşi de cultura şi civilzaţia din vest, căreia îi şi aparţin. Ei nu sunt cu Orientul, cu Rusia, cum ar fi mulţi alţi est-europenii. Pentru ei toate drumurile duc în Vest. Iar IT-iştii români sunt cunoscuţi nu numai în Europa, ci faima lor a ajuns până în America. Al doilea oraş al României, Cluj, e un fel de Silicon Valley plin de IT-işti şi rivalizează cu multe oraşe din Italia când e vorba de puterea de cumpărare. Degeaba, pentru că există oraşe şi sate în sudul ţării, dar mai ales la graniţa cu Republica Moldova unde aproape că se moare de foame.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel