Rafila: Avem o transmitere "sporadică" a tulpinii Ormicron, dar vom trece rapid la cea comunitară

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Alexandru Rafila, mesaj înformativ despre consumul pastilelor de iod în caz de acccident nuclear: ''Pot provoca alte afecțiuni”
Alexandru Rafila, mesaj înformativ despre consumul pastilelor de iod în caz de acccident nuclear: ''Pot provoca alte afecțiuni”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că în România se înregistrează o transmitere deocamdată "sporadică" a tulpinii Omicron, însă este foarte posibil ca în zilele şi săptămânile următoare să se treacă la o transmitere comunitară "susţinută".

Asta ne demonstrează că începe să fie transmitere comunitară în România, deocamdată este o transmitere sporadică. Dar este foarte posibil că în zilele şi săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susţinută cu această nouă tulpină. Încă există circulaţie şi îmbolnăvire cu tulpina Delta. Nu ştiu dacă este majoritară", a spus ministrul, la o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, 30% din cazurile de infectare cu tulpina Omicron (183) până la data de 5 ianuarie erau "de import" şi puţin peste 20% nu aveau legătură epidemiologică cu călătorie sau caz confirmat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat vineri Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Rafila a discutat cu echipa de conducere şi şefii de secţie despre pregătirea unităţii sanitare în acest context epidemiologic şi a vizitat mai multe secţii.

Aproape 6.000 de noi cazuri de Covid înregistrate în ultimele 24 de ore

 

Aproape 6.000 de noi cazuri de Covid și 31 de decese la pacienți confirmați cu noul coonavirus au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunțat vineri CNCAV.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.922 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, cu 96 mai multe decât în ziua anterioară. 528 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

În total, până vineri, au fost înregistrate 1.833.789 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 13.317 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.756.361 de pacienți au fost declarați vindecați.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 327 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până vineri, 58.971 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 31 de decese (19 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 31 de decese, două au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 7 la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 la categoria de vârstă 60-69 ani, 8 la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 la categoria de vârstă peste 80 ani.

28 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Din totalul de 31 de pacienți decedați, 27 erau nevaccinați și 4 vaccinați. Cei 4 pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 ani și peste 80 ani. 3 dintre pacienții vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iar pentru un pacient nu au fost raportate comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.452, cu 87 mai mult decât în ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 404 persoane, cu 4 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 404 pacienți internați la ATI, 31 au certificat care atestă vaccinarea.

Din totalul pacienților internați, 104 sunt minori, 94 fiind internați în secții, cu 7 mai mult decât în ziua anterioară și 10 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel