Raed Arafat demontează un fake-news grosolan: „'Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV'. Sunt bazaconii“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a atras atenţia joi asupra unei dezinformări extrem de grave, care a apărut recent, că persoanele care s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2 se îmbolnăvesc de HIV, subliniind că această informaţie nu are nicio bază ştiinţifică.

"Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze.

Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea", a declarat Arafat într-o conferinţă de presă.

Raed Arafat demontează un fake-news grosolan

 

La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a subliniat că nu există o similaritate între cele două virusuri.

"Nu putem vorbi sub nicio formă de evoluţie similară, de căi de infectare comune. Poate sunt anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri", a precizat Gheorghiţă.

Totodată, șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță, spune că imunizarea naturală cu Covid 19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicații care, în prezent, nu pot fi anticipate. El îndeamnă populația, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

Gheorghiță: Trecerea prin boală asociază o serie de complicații

 

„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de față, un impact pe termen lung al infecției asupra riscului cardiovascular și cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficiență cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanță la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populației generale, nici la cei care au făcut forme ușoare de îmbolnăvire. Știm că virusul SARS COV 2 se lipește inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge și în mod evident că există această predispoziție pe termen lung la anumite afecțiuni cardiovasculare”, spune Valeriu Gheorghiță.

El precizează că, pe termen lung, nu există datele necesare pentru a dimensiona adevăratul impact al trecerii prin boală.

„Același lucru este valabil și pentru cei mici, pentru populația pediatrică, respectiv acel sindrom inflamator multisistemic care apare undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă au fost forme asimptomatice sau forme inaparente clinic. Deci este foarte important pentru că oamenii iarăși în momentul actual consideră că este o modalitate, dacă vreți, acceptabilă să treci prin boală, ca să dobândești un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicații pe care, repet, în momentul de față nu le putem anticipa”, adaugă Gheorghiță.

El îndeamnă populația, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Varianta Omicron are o virulență intrinsecă mai redusă, dar asta nu înseamnă că nu generează cazuri grave și nu generează decese. Avem cazuri confirmate în toată Europa. Avem procente stabilite. Sigur că riscul de deces este mai mic decât în cazul variantei Delta, dar acest risc nu este zero, sub nicio formă, cu atât mai mult în cazul persoanelor care sunt vulnerabile și care nu sunt protejate prin vaccinare. Deci, din acest punct de vedere, avem cazuri. Din păcate, în continuare, avem forme severe de internări în terapie intensive și decese generate de varianta Omicron asta. Nu trebuie să plecăm de la ideea că, vaccinat sau nevaccinat, riscul de infectare este similar. Este important rezultatul infectării. Una este să ai doar un test pozitiv, să fii asimptomatic sau minim simptomatic, să stai 5 zile acasă și alta este să devii infectat și să faci o formă gravă care după șapte-opt zile, 10 zile de la evoluția bolii, necesită internare în terapie intensivă”, conchide Valeriu Gheorghiță.

Doar 7.488 de români s-au vaccinat în ultima zi, iar puțin de 1.200 au primit prima doză de vaccin, a transmis miercuri CNCAV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel