Proteste masive în Germania. Oamenii au ieșit în stradă în mai multe orașe - VIDEO

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Câteva mii de oameni au demonstrat sâmbătă în mai multe oraşe din Germania împotriva politicilor menite să stopeze pandemia de coronavirus, transmite dpa.  

Cel mai mare protest a avut loc la Hamburg, cu o participare de circa 16.000 de persoane, potrivit poliţiei. Organizaţii se aşteptau la o prezenţă de 11.000 de oameni la protest, organizat sub sloganul "Ajunge! Jos mâinile de pe copiii noştri!".

Organizatorii au făcut apel la participanţi să poarte măşti şi să păstreze distanţa fizică, în conformitate cu normele impuse, însă mulţi nu au respectat această cerinţă, notează dpa, citată de Agerpres.

Un participant a purtat Steaua lui David cu inscripţia "nevaccinat", a anunţat poliţia pe Twitter, adăugând că forţele de ordine au deschis o anchetă pentru incitare.

Proteste importante au loc în întreaga ţară, în Magdeburg, Freiburg, Ansbach, Regensburg şi Schwerin. Circa 1.600 de oameni s-au strâns în Schwerin (nord), potrivit poliţiei, la miting fiind aşteptaţi 2.000 de oameni, conform organizatorilor. Protestatarii purtau un banner pe care scria "Părinţii şi bunicii spun !!!NU!!! vaccinării anticoronavirus a copiilor!" Manifestanţii aveau cu ei tobe şi trompete.

La Magdeburg, mii de oameni au mărşăluit prin tot oraşul timp de câteva ore bune, blocând temporar liniile de tramvai şi circulaţia.

La Berlin, protestatarii au format un convoi de maşini şi biciclete. Poliţia a numărat mai bine de 100 de vehicule, 70 de biciclete şi circa 200 de persoane.

VIDEO

 

Au avut loc și contrademonstrații

 

Tot sâmbătă au avut loc şi contrademonstraţii. Circa 2.500 de oameni s-au adunat în oraşul Minden (vest) pentru a-şi exprima opoziţia faţă de ''adepţii gândirii laterale'', un grup care şi-a asumat un rol de conducere în organizarea protestelor împotriva politicilor guvernamentale.

Mişcarea Querdenken (gândirea laterală) include sceptici cu privire la coronavirus, activişti de extrema dreaptă şi antivaccinişti.

În Efurt, circa 1.000 de oameni s-au adunat pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de democraţie şi de măsurile antiepidemice, potrivit poliţiei şi organizatorilor.

Weekend plin de proteste în țările din vestul Europei

 

Protestatarii anti-vaccin s-au adunat sâmbătă în mai multe orașe din Franța, denunțând intenția președintelui Emmanuel Macron de a "enerva" persoanele care refuză vaccinurile COVID-19 prin înăsprirea restricțiilor privind libertățile lor civile, relatează Reuters.

Macron a declarat săptămâna aceasta că vrea să îi enerveze pe cei nevaccinați, făcându-le viața atât de complicată încât să ajungă să se injecteze. Persoanele nevaccinate sunt iresponsabile și nedemne de a fi considerate cetățeni, a adăugat el.

La Paris, protestatarii au ripostat adoptând formulările sale, scandând "Vă vom enerva".

Alții purtau pancarte pe care scria "Nu permisului de vaccinare", o referire la inițiativa legislativă a lui Macron de a cere dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee.

Imaginile televizate au arătat încăierări între protestatari și poliție în Paris. Protestatarii s-au adunat pe străzile din Marsilia, Nantes și Le Mans, printre alte orașe.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertățile și că îi tratează inegal pe cetățeni. El spune că libertățile implică responsabilități care includ protejarea sănătății altora.

Franța a înregistrat vineri, pentru a doua oară într-o săptămână, peste 300.000 de noi infecții cu coronavirus pentru a doua oară într-o săptămână. Spitalizările, inclusiv cele ale pacienților cu COVID-19 aflați la terapie intensivă, sunt în continuă creștere, punând sub presiune sistemul de sănătate.

Unele spitale au raportat că aproximativ 85% dintre pacienții de la terapie intensivă nu sunt vaccinați împotriva COVID-19. Datele arată că 90% dintre persoanele de peste 12 ani eligibile pentru vaccinarea COVID-19 sunt complet vaccinate.

Protestatarii l-au acuzat pe Macron și că politizează pandemia înaintea alegerilor. "Vreau ca el să-i enerveze pe traficanții de droguri și pe infractori, nu pe oamenii obișnuiți", a declarat un protestatar în vârstă de 55 de ani, care a solicitat anonimatul deoarece conduce o afacere.

Austria: 40.000 de oameni protestează împotriva măsurilor antiepidemice la Viena

 

Circa 40.000 de oameni au protestat sâmbătă la Viena, Capitala Austriei, împotriva măsurilor guvernamentale de combatere a pandemiei de coronavirus, inclusiv obligativitatea vaccinării pentru populaţie, transmite dpa.

Potrivit poliţiei, demonstraţia a fost în mare parte paşnică. Totuşi, forţele de ordine au oprit marşul pentru o scurtă perioadă de timp, după ce câţiva demonstranţi au încercat să forţeze cordonul poliţiei, unii dintre ei fiind arestaţi.

Peste 1.000 de agenţi au fost desfăşuraţi la protest.

Vaccinarea urmează să devină obligatorie în Austria începând de luna viitoare, aminteşte dpa, care adaugă că în ultimele săptămâni în această ţară au avut loc mai multe proteste de amploare împotriva acestei măsuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel