Prima țară din UE care permite firmelor să concedieze persoanele nevaccinate

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Parlamentul leton a permis joi companiilor să concedieze lucrătorii care refuză fie să se vaccineze împotriva COVID-19, fie să lucreze la distanță, în timp ce țara se luptă cu unul dintre cele mai grave valuri de COVID-19 din Uniunea Europeană, scrie Reuters. 

Aproximativ 61% dintre adulții letoni sunt complet vaccinați, mai puțin decât media Uniunii Europene de 75%.

Țara a fost prima din UE care a revenit la izolare în această toamnă, când cazurile de COVID-19 au crescut vertiginos, și a cerut ajutor medical altor state membre ale UE, în timp ce facilități improvizate pentru COVID-19 sunt instalate pe holurile și în garajele spitalelor.

Noua lege permite întreprinderilor să îi suspende fără plată pe cei nevaccinați dacă aceștia refuză fie să se vaccineze, fie, dacă este posibil, să fie transferați la muncă la distanță. Firmele pot apoi să îi concedieze pe angajați dacă nu se vaccinează în trei luni de la suspendare.

"Există un motiv suficient pentru a crede că o astfel de persoană nu este potrivită pentru acest post", a scris guvernul leton într-un memoriu trimis parlamentului.

Noile reguli vor intra în vigoare la 15 noiembrie, când Letonia va ieși din izolare, și există excepții pentru cei care au motive medicale pentru a nu se vaccina, cum ar fi cei trecuți prin boală.

Anterior, mandatul de vaccinare se aplica doar lucrătorilor din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale, a relatat televiziunea publică letonă, potrivit Mediafax. 

Numărul infecțiilor cu Covid-19, în creștere în Europa

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că în ultimele două luni numărul de cazuri și decese raportate de Covid-19 în lume continuă să crească. Creșterea este determinată de incidența infecțiilor în Europa, unde aproximativ un milion de cazuri noi sunt înregistrate la fiecare patru până la cinci zile, anunță france24.com.

Potrivit unui raport dat publicității de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, în ultimele trei săptămâni, continentul european a înregistrat o creștere a infecțiilor cu coronavirus și se menține la cote ridicate. Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 16 au raportat o situație îngrijorătoare: cazurile au crescut cu 23%.

Datele arată că 68,6% din populația Uniunii Europene a primit o doză de vaccin împotriva Covid-19. Cifra scade la 63,9% pentru cei care au schema completă de vaccinare.

Rata mortalității a rămas stabilă în ultima săptămână, cu 23,8 decese la 1 milion de locuitori, internările în spital și terapie intensivă sunt de asemenea stabile. Cu toate acestea, 22 de țări din cele 27 ale Uniunii prevăd o creștere a unuia dintre acești doi parametri.

Aflată în fruntea listei, Letonia are o incidență de 1.640 de infectați, urmată de Estonia, cu 1.353 și Lituania, cu 1.320. În România, situația este prezentată ca fiind alarmantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel