OMS: Omicron se răspândește într-un ritm fără precedent. "Subestimăm acest virus pe riscul nostru"

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Noua variantă Omicron se răspândește în întreaga lume într-un ritm fără precedent, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 

Anunțul vine în contextul în care cazuri ale variantei au fost confirmate în 77 de țări, scrie BBC, preluată de Mediafax. Cu toate acestea, în cadrul unei conferințe de presă, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că numărul statelor este probabil mai mare, pentru că încă nu a fost detectat.

În plus, Dr. Tedros s-a declarat îngrijorat de faptul că nu se fac suficiente eforturi pentru a combate această variantă. "Cu siguranță, subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă cazuri mai puțin grave, numărul mare de îmbolnăviri ar putea din nou să copleșească sistemele de sănătate nepregătite", a spus acesta.

De asemenea, şeful OMS a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării. 

"Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect", a mai spus el. Tedros Adhanom Ghebreyesus a remarcat, de asemenea, că apariţia variantei Omicron a determinat unele ţări să ofere doze de supra-rapel întregii lor populaţii adulte, chiar dacă "lipsesc dovezile cu privire la eficacitatea supra-rapelurilor împotriva acestei variante". 

Studii recente ale vaccinului Pfizer/BioNTech au arătat că acesta a produs mult mai puțini anticorpi neutralizanți împotriva Omicron decât împotriva tulpinii originale, dar că acest deficit ar putea fi inversat printr-o a treia injecție de rapel.

 

Șeful OMS a tras un semnal de alarmă

 

Varianta Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, iar de atunci țara a înregistrat o creștere a numărului de infecții. Președintele Cyril Ramaphosa a fost testat pozitiv pentru Covid-19, iar în prezent este izolat cu simptome ușoare.

O serie de țări au introdus interdicții de călătorie care afectează Africa de Sud și vecinii săi în urma apariției Omicron, dar acest lucru nu a reușit să împiedice răspândirea în întreaga lume.

Guvernul britanic a anunțat marți că toate cele 11 țări de pe lista sa roșie de călătorie vor fi scoase, secretarul britanic al sănătății, Sajid Javid, afirmând că varianta Omicron s-a răspândit atât de mult încât regulile nu mai au prea mult rost.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel