OMS avertizează că un nou virus aviar, care ar infecta cu uşurinţă oamenii, se dezvoltă

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut că tot mai multe focare de gripă aviară care afectează mamiferele sunt detectate şi că acest lucru stârneşte îngrijorări puternice cu privire la posibilitatea ca virusul să se adapteze şi să infecteze mai uşor oamenii.

"Unele mamifere pot servi drept recipiente în care se pot amesteca (diferiţi) viruşi gripali, ceea ce duce la apariţia de noi viruşi care pot fi mai dăunători pentru animale şi oameni", se indică într-o declaraţie comună cu Agenţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Aceste entităţi le-au cerut tuturor ţărilor să lucreze împreună şi în toate sectoarele pentru a proteja populaţiile umane şi animale. Prima linie a virusului gripei aviare H5N1 a fost identificată în 1996 şi de atunci a provocat mai multe focare infecţioase în rândul păsărilor.

Temutul virus H5N1 revine

 

În 2020, o variantă a virusului a provocat decese semnificative în rândul păsărilor de curte şi păsărilor sălbatice din Africa, Asia şi Europa, apoi s-a răspândit în America de Nord, Centrală şi de Sud.

Un total de 67 de ţări de pe cinci continente au raportat cazuri în 2022, cu 131 de milioane de păsări domestice moarte, fie din cauza bolii, fie pentru că a fost necesar să fie sacrificate, ceea ce a afectat numeroase comunităţi care depind de această activitate economică. Anul acesta, alte paisprezece ţări au raportat focare, majoritatea în America, potrivit 20minutos.es, titrează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel