OMS a avertizat că vaccinurile nu oferă o protecţie completă.“A fi vaccinat nu înseamnă că eşti complet protejat”

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Medic, despre vaccin: Nu conține nici virus viu, nici virus mort. ARN mesager n-are de-a face cu ADN
Medic, despre vaccin: Nu conține nici virus viu, nici virus mort. ARN mesager n-are de-a face cu ADN

Vaccinurile anti-COVID-19 nu oferă o protecţie completă împotriva infecției cu noul coronavirus, avertizeaza OMS.

Anunțul a fost făcut de expertul pentru situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Mike Ryan, referitor la noul val de cazuri din Europa, chiar dacă este regiunea cu cele mai înalte cote de vaccinare, relatează EFE.

“A fi vaccinat nu înseamnă că eşti complet protejat”, a subliniat joi, 4 noiembrie, expertul OMS. Acesta a făcut referire la faptul că vaccinurile oferă protecție împotriva dezvoltării unor cazuri grave de COVID-19. Cu toate acestea, ele nu garantează că persoana nu se mai poate infecta cu virsul. 

Potrivit lui Mike Ryan, creşterea cazurilor de COVID-19 în Europa, care săptămâna trecută a concentrat jumătate dintre noile contagieri din întreaga lume, nu este încă însoţită de spitalizări masive, dar este îngrijorătoare. Anunțul vine în condițiile în care sistemele medicale din multe ţări se află în pragul epuizării după lunile de luptă cu pandemia.

 

“Mulţi lucrători sanitari au renunţat la profesie, sistemele sunt obosite”

 

“Mulţi lucrători sanitari au renunţat la profesie, iar sistemele sunt obosite”, a declarat expertul irlandez, care a subliniat că “inclusiv o mică creştere (a spitalizărilor) duce la o sporire a presiunii asupra reţelelor medicale deja epuizate”. Expertul OMS a admis că multe guverne din Europa nu vor să reintroducă măsuri dure pentru a stopa transmiterea virusului.

“Nu vor să-şi dezamăgească populaţiile dând un pas înapoi, dar fiecare ţară trebuie să-şi analizeze propria situaţie epidemiologică şi să-şi protejeze angajaţii din domeniul medical”, a avertizat el, potrivit Agerpres.

“Acest lucru va necesita ca multe ţări să adopte măsuri adecvate, odată cu venirea lunilor reci”, a subliniat Mike Ryan.

 

Medicii români din Diaspora încurajează conaționalii să se vaccineze

 

Și medicii încurajează vaccinarea și respectarea măsurilor de protecție, în contextul procentului scăzut de vaccinare împotriva COVID-19, fapt care duce la un număr foarte mare de îmbolnăviri zilnice şi secţii ATI pline, numeroşi pacienţi cu forme grave ale bolii şi un număr record de pacienţi decedaţi, România se confruntă la momentul actual cu o criză sanitară fără precedent. Asociaţia Medici pentru România lansează o campanie de vaccinare cu ajutorul medicilor români din diaspora.

„Asociaţia Medici pentru România îşi doreşte să contribuie cât mai mult la impulsionarea campaniei de vaccinare a Ministerului Sănătăţii şi a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Astfel, Asociaţia a apelat la medici români stabiliţi în diferite ţări, unde rata de vaccinare este ridicată, pentru a le transmite românilor mesaje prin care să îi îndemne să se imunizeze, oferindu-le exemplele pozitive de reuşită din statele în care locuiesc”, conform Asociaţiei, citată de Adevărul.

Astfel, medicii din Diaspora şi-au unit forţele şi au transmis pe platforma şi pe paginile de socializare Medici pentru România, o serie de mesaje video inspiraţionale. 

„În Suedia nu se mai simte că suntem în pandemie. Restricţiile s-au ridicat total pentru toţi cei care sunt vaccinaţi, adică pentru mai bine de 70% din populaţie. Având în vedere că suntem atât de mulţi dintre noi vaccinaţi, foarte puţini se mai infectează. Gândiţi-vă că, pentru o populaţie de 10 milioane de oameni, avem circa 1000 de persoane care se pozitivează în fiecare zi. La Terapie Intensivă, în momentul ăsta, avem doar 26 de persoane şi trend-ul este descendent. Vaccinându-ne masiv, am reuşit să transformăm pandemia într-o luptă cu o viroză banală. Eu trăiesc într-o ţară în care mai bine de 70% din populaţie e vaccinată. Viaţa mea s-a întors la normal. Fă şi tu ca mine. Vaccinează-te!”, a afirmat Dr. Laura Ghibu (Suedia).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel