"Numărul magic" de pași pentru a menține greutatea, potrivit specialiștilor

Alexandra Curtache |
Data publicării:
"Numărul magic" de pași pentru a menține greutatea, potrivit specialiștilor / Foto: Unsplash
"Numărul magic" de pași pentru a menține greutatea, potrivit specialiștilor / Foto: Unsplash

Conform unor noi cercetări, dacă se fac 8.600 de pași pe zi, se va preveni creșterea în greutate la adulți, în timp ce adulții deja supraponderali își pot reduce la jumătate șansele de a deveni obezi prin adăugarea a încă 2.400 de pași - adică 11.000 de pași pe zi.

Studiile arată că o persoană medie câștigă între 0,5 și un kilogram în fiecare an, de la vârsta adultă tânără până la vârsta mijlocie, ceea ce duce încet la o greutate nesănătoasă și chiar la obezitate în timp.

"Oamenii chiar își pot reduce riscul de obezitate mergând mai mult pe jos", a declarat autorul studiului, Dr. Evan Brittain, profesor asociat în cadrul diviziei de medicină cardiovasculară de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.

Noul studiu a constatat, de asemenea, beneficii cheie pentru bolile și afecțiunile cronice: "Diabetul, apneea de somn, hipertensiunea, diabetul, depresia și GERD au arătat beneficii cu pași mai mari", a spus Brittain.

 

Care este timpul ideal de a face mișcare 

 

"Relația cu hipertensiunea și diabetul s-a plafonat după aproximativ 8.000-9.000 de pași, dar celelalte au fost liniare, ceea ce înseamnă că pașii mai mari au continuat să reducă riscul", a spus el. "Aș spune că mesajele de luat acasă sunt că mai mulți pași sunt mai buni".

Este încă un alt studiu care ilustrează impactul puternic pe care mersul pe jos și alte forme de exerciții fizice îl au asupra sănătății noastre. De fapt, dacă vă ridicați și faceți mișcare timp de 21,43 minute în fiecare zi a săptămânii, vă reduceți cu o treime riscul de a muri din toate cauzele, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Recomandările actuale de activitate fizică pentru adulți sunt 150 de minute de exerciții fizice de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos în pas vioi, dansul, mersul pe bicicletă, tenisul la dublu și aerobicul în apă, și două zile de activitate de întărire musculară în fiecare săptămână.

"Activitatea fizică este pur și simplu absolut magnifică", a declarat pentru CNN Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la National Jewish Health din Denver, într-un interviu anterior.

"Și când, dacă amesteci asta cu o dietă mai mult bazată pe plante, detensionarea, somnul suficient și conectarea cu ceilalți - aceasta este rețeta ta magică", a spus Freeman. "Este fântâna tinereții, dacă vreți".

 

Reduceți riscul de obezitate cu mai mulți pași

 

Studiul a analizat o medie de patru ani de date privind activitatea și sănătatea de la peste 6.000 de participanți la Programul de cercetare All of Us al National Institutes of Health, dedicat cercetării modalităților de dezvoltare a asistenței medicale individualizate.

Participanții la studiu, publicat în revista Nature Medicine, au purtat dispozitive de urmărire a activității cel puțin 10 ore pe zi și au permis accesul cercetătorilor la dosarele lor electronice de sănătate pe parcursul mai multor ani.

"Studiul nostru a avut o medie de patru ani de monitorizare continuă a activității. Astfel, am putut să luăm în considerare totalitatea activității între momentul în care a început monitorizarea și momentul în care a fost diagnosticată o boală, ceea ce reprezintă un avantaj major, deoarece nu a trebuit să facem presupuneri cu privire la activitatea în timp, spre deosebire de toate studiile anterioare", a declarat Brittain.

Persoanele participante la studiu aveau vârste cuprinse între 41 și 67 de ani și niveluri ale indicelui de masă corporală de la 24,3, care este considerat în intervalul de greutate sănătoasă, la 32,9, care este considerat obez.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care mergeau 6,5 kilometri pe zi - aproximativ 8.200 de pași - aveau mai puține șanse să devină obeze sau să sufere de apnee de somn, reflux acid și tulburări depresive majore. Apneea de somn și refluxul acid răspund bine la pierderea în greutate, care poate reduce presiunea asupra gâtului și a stomacului, în timp ce exercițiile fizice reprezintă o piatră de temelie a tratamentului pentru depresie.

Studiul a constatat, de asemenea, că participanții supraponderali (cei cu un IMC cuprins între 25 și 29) și-au redus la jumătate riscul de a deveni obezi dacă și-au mărit numărul de pași până la 11.000 de pași pe zi. De fapt, "această creștere a numărului de pași a dus la o reducere cu 50% a incidenței cumulative a obezității la 5 ani", a constatat studiul.

Aplicând datele la un exemplu specific, autorii au afirmat că persoanele cu IMC de 28 de ani ar putea reduce riscul de obezitate cu 64% dacă și-ar crește numărul de pași de la aproximativ 6.000 la 11.000 de pași pe zi.

 

Studii recente privind beneficiile pașilor

 

Noua cercetare se face ecoul rezultatelor unui studiu recent realizat în Spania, în care cercetătorii au constatat că beneficiile pentru sănătate au crescut cu fiecare pas până la aproximativ 10.000 de pași, când efectele au început să se estompeze. Numărarea pașilor poate fi deosebit de importantă pentru persoanele care desfășoară activități fizice nestructurate, neplanificate, cum ar fi munca în gospodărie, grădinăritul și plimbarea câinilor.

"În mod remarcabil, am detectat o asociere între pașii accidentale (pași făcuți pentru a merge în viața de zi cu zi) și un risc mai mic atât de cancer, cât și de boli de inimă", a declarat coautorul studiului, Borja del Pozo Cruz, pentru CNN într-un interviu anterior. Del Pozo Cruz este profesor asociat adjunct la Universitatea din Danemarca de Sud din Odense și cercetător senior în domeniul științelor sănătății pentru Universitatea din Cadiz, Spania.

Aceeași echipă de cercetători a publicat recent și un studiu similar care a constatat că mersul pe jos 10.000 de pași pe zi reduce riscul de demență cu 50%; riscul scade cu 25% cu doar 3.800 de pași pe zi.

Cu toate acestea, dacă mersul pe jos avea loc într-un ritm alert de 112 pași pe minut timp de 30 de minute, se maximiza reducerea riscului, ducând la o reducere cu 62% a riscului de demență. Nici cele 30 de minute de mers pe jos în ritm rapid nu trebuiau să aibă loc dintr-o dată - puteau fi repartizate pe parcursul zilei.

 

Concluziile cercetării

 

Cercetătorii au constatat că asocierea dintre pașii maximi de 30 de minute și reducerea riscului depinde de boala studiată: A existat o reducere de 62% în cazul demenței, o scădere de 80% în cazul bolilor cardiovasculare și a decesului și o scădere de aproximativ 20% a riscului de cancer.

Noul studiu a descoperit, de asemenea, o asociere între intensitatea pașilor și beneficiile pentru sănătate, "deși relațiile au fost mai puțin consistente decât în cazul numărului de pași", au declarat cercetătorii.

O limitare majoră a tuturor studiilor care utilizează dispozitive de urmărire a pașilor este faptul că persoanele care le poartă tind să fie mai active și mai sănătoase decât norma, au spus cercetătorii. "Cu toate acestea, faptul că am reușit să detectăm asocieri solide între pași și boala incidentă în acest eșantion activ sugerează că pot exista asocieri și mai puternice într-o populație mai sedentară", au spus ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel