Nou studiu despre hidratare. Ce este mai bine să bei când îți este sete

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Conform unui nou studiu actualizat al Universității St. Andrew din Scoția, care a comparat răspunsurile de hidratare ale mai multor băuturi, cercetătorii au descoperit că apa hidratează rapid organismul, însă băuturile care conțin puțin zahăr, grăsimi sau proteine mențin hidratarea mai mult timp. Autorul studiului, profesorul Ronald Maughan, afirmă că hidratarea este strâns relaționată cu modul în care organismul uman răspunde la lichide.

Un factor este volumul lichidului, cu cât bei mai mult, cu atât băutura din stomac este absorbită mai repede în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și te poate hidrata. Alt factor care afectează cât de mult hidratează un lichid este legat de compoziția nutritivă a băuturii. Cercetătorii au descoperit că laptele s-a dovedit a fi mai hidratant decât apa obișnuită, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine și grăsimi, toate acestea ajutând la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pentru o perioadă mai lungă de timp, anunță cnn.com. Laptele are și sodiu, care acționează ca un burete, reținând apa în organism și producând mai puțină urină. Băuturile pentru rehidratare orală utilizate pentru tratarea diariei oferă același lucru, deoarece conțin cantități mici de zahăr, și electroliți, cum sunt sodiul și potasiul, care pot ajuta la retenția de apă în organism.

Băuturile cu zaharuri concentrate, cum sunt sucurile naturale de fructe sau cola, nu sunt hidratante cum sunt cele cu conținut scăzut de zahăr. Ele pot staționa în stomac puțin mai mult și se absorb mai lent în comparație cu apa plată. Din momentul în care băuturile intră în intestinul subțire, concentrația lor mare de zaharuri este diluată în timpul unui proces fiziologic numit osmoză. În fapt, procesul se bazează pe atragerea apei din organism în intestinul subțire pentru a dilua zaharurile din aceste băuturi.

În concluzie, sucurile și băuturile răcoritoare nu numai că sunt mai puțin hidratante, dar oferă zaharuri și calorii suplimentare. Alegerea apei este vitală, organismul uman prin rinichi și ficat elimină toxinele din corpul nostru utilizând apa. Apa are un rol esențial în menținerea elasticității și supleței pielii. Menținerea hidratării corecte este importantă pentru articulații lubrifiate, pentru prevenirea infecțiilor, dar și pentru transportarea nutrienților către celulele organismului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel