NATO a aprobat trimiterea de grupuri de luptă în estul Europei, inclusiv în România

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul organizat joi, trimiterea unor grupuri de luptă în ţări central şi est-europene, inclusiv în România, pentru consolidarea apărării şi pentru descurajarea militară, în contextul invaziei ruse în Ucraina, anunţă secretarul general, Jens Stoltenberg.

„Tocmai am încheiat un summit extraordinar al liderilor NATO pentru a aborda cea mai mare ameninţare la adresa securităţii dintr-o generaţie: războiul preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Cetăţenii Ucrainei rezistă prin curaj şi determinare, luptând pentru libertatea lor şi pentru viitorul lor. Le suntem alături. Preşedintele Volodimir Zelenski ne-a transmis un mesaj emoţionant, mulţumindu-le aliaţilor din NATO pentru sprijinul semnificativ pe care îl oferă şi evidenţiind importanţa de a primi asistenţă suplimentară", a afirmat Jens Stoltenberg în conferinţa de presă organizată joi după-amiază, la finalul summitului NATO de la Bruxelles.

„Astăzi, liderii NATO au stabilit că trebuie să furnizăm asistenţă suplimentară Ucrainei şi vom face acest lucru. Vom continua să impunem costuri fără precedent Rusiei. De asemenea, vom consolida mijloacele pentru descurajare militară şi apărare la nivelul statelor membre NATO. Liderii au aprobat cele patru noi grupuri de luptă, în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia. Acestea li se adaugă celor patru grupuri de luptă existente în ţările baltice şi în Polonia. Deci, acum vom avea opt grupuri de luptă NATO, de la Marea Baltică la Marea Neagră", a precizat Jens Stoltenberg, notând că în Europa sunt 100.000 de militari americani care susţin eforturile NATO.

„Astăzi, liderii statelor NATO au convenit să reconfigurăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen lung, pentru a ne adapta noii realităţi în materie de securitate. La nivel terestru, vom avea un număr substanţial mai mare în partea de est a Alianţei, cu un nivel mai ridicat de disponibilitate, cu echipamente şi provizii prepoziţionate. La nivel aerian, vom mobiliza mai multe avioane de vânătoare şi vom intensifica apărarea aeriană şi antibalistică în mod integrat. La nivel maritim, avem grupuri de portavioane, submarine şi un număr semnificativ de nave de luptă în mod persistent. De asemenea, vom consolida apărarea cibernetică şi vom intensifica exerciţiile, concentrându-ne pe apărare colectivă şi interoperabilitate. Mă aştept să decidem detaliile la viitorul summit de la Madrid, în iunie", a subliniat Jens Stoltenberg.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel