Ucraina în UE. Zelensky a numit țările PRO și CONTRA: "Poziția României e specială" 

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor

Zelenski numește țările care ar vota votează pentru sau împotriva aderării Ucrainei la UE. Poziția României este indicată de Zelenski ca fiind "neutră", dar "deosebită". 

Președintele Volodimir Zelenski a făcut publice informații despre puterile care, în discuții private, și-au exprimat scepticismul cu privire la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Joi, președintele a ținut un discurs emoționant în cadrul videoconferinței, vorbind despre cei uciși ca urmare a atacului brutal al Federației Ruse, că reacția UE la acțiunile Kremlinului din ultimii 8 ani a fost întotdeauna geloasă și le-a cerut liderilor UE să nu ezite să renunțe de data aceasta la decizia de aderare la UE.

"Ucraina trebuie să fie în UE în viitorul apropiat. Astăzi aveți totul pentru asta", - a spus el.

Ulterior, Zelenski a verificat toate statele membre ale UE, identificându-le pe cele ale căror poziții ridică îndoieli. Potrivit portalului de știri European Pravda, această listă se bazează pe datele negocierilor încheiate în UE, precum și pe negocierile Kievului cu unele dintre aceste țări.

Zelenski numește țările care votează pentru sau împotriva Ucrainei în UE

 

Zelenskiy a numit 10 state care nu adoptă o poziție pro-ucraineană în discuțiile privind aderarea, identificându-le ca fiind cele "pentru noi". Acestea sunt Lituania, Letonia, Estonia, Polonia, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă, Bulgaria și Croația. Președintele a evidențiat Italia, care inițial a avut rezerve, dar ulterior, după discursul lui Zelenski în parlament, premierul italian Mario Draghi a declarat că UE pregătește o soluție pozitivă pentru Ucraina. "Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră!" - Zelenskiy a făcut apel la Draghi.

Președintele Ucrainei a ales următorul grup de 9 țări care fac opinie separată. Potrivit Pravda, țările care au fost incluse în acest grup care nu sunt adepți clari ai procedurii preconizate pentru aderarea Ucrainei la UE, dar care vor vota "pentru" în timpul examinării cererii ucrainene. „Din acest grup fac parte Franța, Grecia, Finlanda, Malta, Danemarca, Cipru, Luxemburg, Suedia și România. Poziția celei din urmă este specială“, potrivit Pravda.

Alte 6 state, potrivit lui Zelenskiy, sunt problematice. Cu toate acestea, Zelenski este încrezător că le poate face să se răzgândească: "Portugalia - practic... Țările de Jos - ei bine, putem folosi un limbaj comun. Spania - putem vorbi aceeași limbă. Belgia - vom știi care sunt argumentele. Austria - împreună cu ucrainenii puteți reuși. Irlanda - e bine, practic".

"Poziția României este deosebită"

 

Separat, Volodimir Zelenskiy l-a menționat pe Ugorschina înaintea ultimului din listă. Ultimele luni au fost marcate de un nivel scăzut de declarații antiucrainene, inacceptabile din partea guvernului ucrainean. Ca urmare, un sfert dintre alegătorii partidului de guvernământ din Uganda acuză Kievul de război. Volodimir Zelenski i s-a adresat premierului Ungariei, Viktor Orban, în cadrul summitului și i-a reamintit istoria țării sale în timpul Germaniei lui Hitler: "Am fost în Budapesta, pe cheiul dumneavoastră. Uite, Viktor, știi ce se întâmplă în Mariupol? Mergeți la malul mării, uitați-vă la violență și veți vedea cum se pot repeta crimele în masă", a declarat Zelenski cu emoție.

Este vorba despre memorialul de pe malul Dunării, unde fasciștii i-au împușcat pe evreii ugeri. Înainte de a fi uciși, erau forțați să își dea jos hainele, care erau apoi vândute sau luate de naziști.  

Zelenski și-a încheiat discursul cu un comentariu despre principalul adversar al țării în ceea ce privește integrarea în UE - despre Germania.  

"Credem că, în momentul crucial, Germania va fi și ea alături de noi. Glorie Ucrainei!", a declarat președintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel