Putin ar putea folosi arme nucleare în locuri aglomerate din Polonia - ex-comandantul european al NATO

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Putin ar putea folosi arme nucleare în locuri aglomerate din Polonia, potrivit ex-comandantului european al NATO. În același timp, el se îndoiește că Rusia va folosi arme chimice în Ucraina. Astăzi, președintele american Joe Biden vine în Polonia, după summit-urile de la Bruxelles

Președintele rus, Vladimir Putin, care a declanșat războiul din Ucraina, ar putea ordona utilizarea armelor nucleare tactice și ar putea lansa un atac asupra teritoriului polonez.

Fostul comandant al forţelor NATO din Europa, generalul american în retragere Wesley Clark, a afirmat asta la CNN: "Dacă el (Putin - n.r.) vrea cu adevărat să lovească NATO, dacă crede că poate dezarma NATO, poate folosi arme nucleare tactice. Unde o va folosi? Poate nu în Ucraina, ci într-un loc aglomerat din Polonia", a explicat Clarke.

În opinia sa, trupele rusești care participă la antrenamente simulează o situație în care Rusia începe să piardă, deoarece NATO își susține adversarul. În acest caz, Moscova este amenințată cu un atac nuclear care ar putea declanșa un al treilea război mondial. Ca urmare, NATO a declarat că nu dorește un război nuclear și că se va retrage.

De asemenea, generalul și-a exprimat îndoiala că Rusia folosește arme chimice în Ucraina.

Președintele Joe Biden se va afla vineri în Polonia, a doua oprire a unei călătorii de ultimă oră prin Europa, menită să coordoneze răspunsul Occidentului la invazia Rusiei în Ucraina, scrie CNN.

 

Președintele SUA, Joe Biden, vine în Polonia, după summit-urile de la Bruxelles

 

Ziua președintelui începe la Bruxelles, unde se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, înainte de a pleca spre Polonia.

La sosirea sa pe aeroportul Rzeszów-Jasionka, Biden va fi întâmpinat de președintele polonez Andrzej Duda și va primi o informare privind răspunsul umanitar la război. El se va întâlni cu membri ai serviciului din Divizia 82 aeropurtată din Rzeszów înainte de a călători spre Varșovia în cursul serii.

Sâmbătă, Casa Albă precizează că Biden va avea o întâlnire bilaterală cu Duda pentru a discuta despre modul în care SUA și aliații răspund la criza refugiaților care a urmat ca urmare a războiului. De asemenea, el va rosti un discurs înainte de a se întoarce la Washington.

Deplasarea lui Biden în Polonia are loc după întâlnirile de joi de la Bruxelles, unde a participat la o serie de summit-uri de urgență, a anunțat noi acțiuni - cum ar fi sancțiuni împotriva a sute de membri ai parlamentului rus și un angajament de a admite 100.000 de refugiați din Ucraina - și s-a consultat cu liderii globali cu privire la modul în care lumea va răspunde dacă Rusia va folosi o armă chimică, biologică sau nucleară.

Casa Albă a declarat că vizita în Polonia este menită să evidențieze criza masivă a refugiaților care a urmat de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, în urmă cu o lună.

Președintele a confirmat, joi, că speră să se întâlnească cu refugiații ucraineni, în timpul vizitei în Polonia. Nu este clar, însă, când sau unde vor avea loc aceste potențiale întâlniri.

Mai mult de 3,6 milioane de refugiați au fugit acum din Ucraina, potrivit datelor Agenției ONU pentru refugiați. Marea majoritate a acestor refugiați au fugit către vecinii occidentali ai Ucrainei din Europa.

Polonia, care se învecinează cu Ucraina la vest, a înregistrat peste 2 milioane de refugiați ucraineni, care au intrat în țară. Numărul refugiaților care rămân în Polonia este mai mic, mulți dintre ei continuându-și călătoria spre alte țări, potrivit Mediafax.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel