Motivul pentru care se închid școlile. Gabriel Diaconu: „Copiii, prin definiție, sunt super-contaminanți”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Măsurile luate de autorități în privința limitării extinderii cazurilor de Covid-19 în populație sunt neplăcute, dar necesare, atrage atenția medicul psihiatru Gabriel Diaconu, după decizia suspendării cursurilor în toate școlile și grădinițele din România.

Gabriel Diaconu subliniază că, deși copiii par să fie cei mai feriți de complicațiile pe care le dă noul coronavirus, contagiozitatea la cei mici este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potențial transmițător al bolii atât la alt copil, dar și cu siguranță familiei acestuia, spune medicul.

„Măsurile luate de autorități în privința limitării extinderii cazurilor de Covid-19 în populație sunt neplăcute, dar necesare, și luate nu mai devreme de ceasul al 12-lea.

Sunt părinte, ca mulți dintre voi. Pe bună dreptate, multe persoane au întrebat de ce sunt întrerupte toate formele de învățământ, inclusiv la grădinițe și în creșe.

La care eu adaug sugestia închiderii sistemelor/ firmelor "școală după școală" sau after-school pentru aceeași perioadă,

Dar și a activităților extra-curiculare, de la sport, balet, lecții de pian, teatru etc.

Și recomandarea către părinți de-a-și ține copiii acasă, și în casă, cel puțin în următoarele 7 – 10 zile”, a scris Diaconu pe pagina de Facebook.

 

„Copiii sunt cei mai feriți de complicațiile pe care le dă virusul SARS-Cov2”

 

„Dintre toate categoriile de vârstă, copiii sunt cei mai feriți de complicațiile pe care le dă virusul SARS-Cov2, și pentru ei pneumonia dată de Covid-19, de mortalitate semnificativă, este o complicație extrem de rară.

Pe de altă parte populația pediatrică este cel mai rapid vehicul de contaminare în comunitate. Calculul contagiozității la adult pentru virus, de 2.5, este o estimare conservatoare. În rândul copiilor transferul de fluide (salivă, secreții nazale) în comunitate este semnificativ mai mare. Copilul, indiferent dacă este simptomatic, ori ba, devine potențial transmițător al bolii atât la alt copil, dar și cu siguranță familiei acestuia.

Zilele trecute vorbeam de "super-contaminanți" (super-spreaders). Copiii – prin definiție – sunt super-contaminanți.

Orice epidemie are o curbă de apariție a cazurilor. La început par puține, izolate, dar după un prag critic rata crește exponențial, și cu rapiditate, pe măsură ce noi cazuri sunt diagnosticate, și unele persoane dezvoltă simptome severe.

Orice serviciu medical are un "punct de răspuns", la care poate face față, și un "punct de colaps" la care nu mai poate face față cererilor. La acel moment războiul cu o epidemie este, practic, pierdut.

Soluția este să netezești curba de apariție a cazurilor noi, încât să tratezi – să zicem – 1000 de cazuri în câteva săptămâni, nu în 48 de ore”, a mai adăugat medicul.

 

„O să "dai piept bărbătește" cu gripa”

 

„Aceste decizii, supărătoare pentru mulți, enervante pentru populație, sunt ca sacii pe care îi pui pe malul apei când se anunță viitura. Nu vor opri daunele, dar previn dezastrul.

Nu contează dacă ești într-un oraș mare, sau într-unul mic. Nu te gândi că dacă trăiești într-un târg mic, sau într-o comună mare, e mai puțin important ce faci.

Vreau să înțelegeți ceva crucial. De câteva săptămâni, pe lângă propria noastră persoană, în fața amenințării ne-am asumat, că ne convine sau nu, și alte două-trei vieți. Dilema morală e următoarea: să fii egoist, individualist, și să crezi că dacă tu ești verde, tânăr, sănătos, o să "dai piept bărbătește" cu gripa. S-ar putea să omori câțiva în proces. Poate că nu-ți pasă, poate că sunt doar trecători pe stradă, sau oamenii lângă care aștepți rata, autobuzul, metroul”, a mai spus Gabriel Diaconu.

 

Gabriel Diaconu: „Nimeni nu ne va salva”

 

„Dar poate că-ți pasă. Poate că sunt părinții tăi. Poate că e bunica ta cu hipertensiune și diabet. Poate că e tatăl tău fumător care mai și bea din când în când, și care nu ia pastile că el duce "răceala pe picioare". Poate că e cineva care ți-e drag. Poate că e preotul din parohia ta care crede că "biserica e a lui Hristos" și ca n-o poți pune în carantină. Dar eu îți zic:

Astăzi, și în zilele care vin, poți face diferența. Fără altceva decât niște decizii bune, chiar dacă sunt grele, vei salva vieți. Nu, nimeni nu-ți va mulțumi. Ba chiar, o vreme, mai mulți curcani de români s-ar putea chiar să te înjure că te-ai dat cu istericii care răspândesc panica.

Bunul simț, în țări ca România, dintotdeauna a fost minoritar. Dar avem această responsabilitate pe umeri, și n-o putem da pe umerii nimănui. Nimeni nu este pe lume să ne ajute. Nimeni nu ne va salva.

Ajută medicii. Dă-le timpul de care au nevoie, pentru când timpul va veni", a conchis acesta.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel