Moderna dă în judecată compania Pfizer-BioNTech pentru vaccinurile anti-Covid

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Moderna dă în judecată Pfizer-BioNTech pentru vaccinurile Covid. Potrivit Moderna, tehnologia folosită în vaccinurile Pfizer-BioNtech s-a inspirat din brevetele sale depuse între 2010 şi 2016.

"Îi dăm în judecată pentru a ne proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm în care am investit miliarde", anunţă Moderna.

Moderna a intentat procesul la Tribunalul Districtual din Massachusetts şi la un tribunal regional german. Decizia companiei Moderna reprezintă un pas înainte în lupta pentru proprietatea intelectuală asupra drepturilor ARNm. Potrivit experţilor, mizele sunt mari, deoarece Pfizer, BioNTech şi Moderna se aşteaptă să genereze 52 de miliarde de dolari în vânzări de vaccinuri în 2022.

"Considerăm că Pfizer şi BioNTech au copiat ilegal invenţiile Moderna şi au continuat să le folosească fără permisiune", spune directorul juridic al Moderna, Shannon Thyme Klinger, citează ANSA, titrează Rador.

Moderna dă în judecată compania Pfizer-BioNTech pentru vaccinurile anti-Covid

 

Moderna crede că Pfizer şi BioNTech au copiat două elemente de bază ale tehnologiilor sale brevetate. 'Când a apărut Covid, nici Pfizer şi nici Moderna nu aveau suficientă experienţă în dezvoltarea de vaccinuri ARNm“ şi, subliniază Moderna, „au copiat cu bună ştiinţă tehnologia Moderna în dezvoltarea vaccinurilor lor'', a precizat compania.

Pfizer s-a declarat "surprinsă" de această acțiune și că se va "apăra viguros" împotriva acuzațiilor.

Într-o declarație, Moderna a afirmat că Pfizer/BioNTech a copiat două elemente cheie ale proprietății sale intelectuale.

Unul implică o "modificare chimică" despre care Moderna spune că oamenii săi de știință au fost primii care au demonstrat-o în testele pe oameni în 2015 și care înseamnă că vaccinul "evită provocarea unui răspuns imunitar nedorit".

Cea de-a doua presupusă încălcare este legată de modul în care ambele vaccinuri vizează proteina distinctivă "spike" din exteriorul virusului.

"Am intentat aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare de ARNm pe care am fost pionieri, în a cărei creare am investit miliarde de dolari și pe care am patentat-o în deceniul care a precedat pandemia Covid-19", a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

Ce este un vaccin cu ARNm?

 

Moderna, care a fost înființată ca și companie abia în 2010, a fost unul dintre primii dezvoltatori ai tehnologiei ARNm utilizată pentru prima dată în scop comercial în vaccinurile Covid.

Vaccinurile folosesc o moleculă de cod genetic numită ARN mesager pentru a genera un răspuns imunitar.

Aceasta antrenează organismul să lupte împotriva virusului real atunci când intră în contact cu acesta.

La începutul pandemiei, Moderna a declarat că nu își va aplica brevetele pentru a ajuta alte companii farmaceutice să își dezvolte propriile jabs, în special pentru țările cu venituri mici și medii.

În martie 2022, a declarat că rivali precum Pfizer și BioNTech vor trebui să respecte drepturile sale de proprietate intelectuală în unele țări cu venituri ridicate, deși nu va cere daune pentru activitatea desfășurată înainte de această dată.

Disputele legate de brevete au loc adesea atunci când se dezvoltă o nouă tehnologie și atât Pfizer/BioNTech, cât și Moderna se confruntă deja cu alte procese legate de platformele lor respective de ARNm.

Moderna însăși se află într-o dispută în curs de desfășurare cu US National Institutes of Health în ceea ce privește creditul pentru brevetele cheie legate de tehnologia ARNm.

În iulie, compania germană de biotehnologie CureVac a intentat un proces împotriva BioNTech, susținând că aceasta a încălcat brevetele legate de ingineria anumitor molecule de ARNm și solicitând o "compensație echitabilă".

Într-o declarație, Pfizer a declarat că nu a analizat încă pe deplin plângerea Moderna, dar că a fost "surprinsă", având în vedere că vaccinul său se bazează pe propria tehnologie ARNm brevetată.

Un purtător de cuvânt al companiei a declarat: "Rămânem încrezători în proprietatea noastră intelectuală care susține vaccinul Pfizer/BioNTech și ne vom apăra viguros împotriva acuzațiilor din proces".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel