Medicul Gheorghiță, despre strategia campaniei de vaccinare din România: Se va schimba

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Medicul Gheorghiță, despre strategia campaniei de vaccinare din România -  Se va schimba
Medicul Gheorghiță, despre strategia campaniei de vaccinare din România - Se va schimba

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune că strategia imunizării „va fi puțin schimbată”, în sensul în care autoritățile se vor concentra mai mult pe vaccinarea persoanelor vulnerabile la Covid-19, dar și a copiilor. Medicul spune că de asemenea important este accesul rapid la antivirale precum și la tratamentul adecvat.

„Strategia de aici înainte va fi puțin schimbată, în sensul în care ne interesează foarte mult să avem o rată suficient de bună de vaccinare la persoanele vulnerabile, să avem acces la medicația antivirală care să fie începută rapid după momentul diagnosticului.

Există în acest moment aceste centre de evaluarea medicală la nivel național care dă posibilitatea persoanelor care sunt diagnosticate să acceseze rapid serviciile medicale și să beneficieze de îngrijirile medicale corecte”, a declarat, vineri seară, Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

 

România nu ia în calcul vaccinarea obligatorie

 

„Din punct de vedere medical, vaccinurile actuale nu reușesc să limiteze într-o măsură suficient de ridicată transmiterea infecției cu Sars-Cov-2, având în vedere că varianta Omicron care este dominantă reușește să ocolească în cea mai mare parte răspunsul imun pe care-l obținem ca urmare a trecerii prin boală sau ca urmare a vaccinării.

Acest concept al imunității de grup este mai puțin util în momentul de față. Obiectivul campaniei de vaccinare trebuie să-l schimbăm, să creștem rata de acoperire vaccinală la cei mai vulnerabili printre noi, cei care au beneficii importante în urma vaccinării. Acest lucru l-am transmis și în cazul copiilor, din grupa de vârstă 10-15 ani. În mod prioritar cei cu afecțiuni cronice trebuie să beneficieze în perioada următoare de vaccinare.

Singura problemă pe care valul acesta o ridică la nivel global este absenteismul, faptul că foarte multe persoane au recomandare de izolare pentru că sunt testate pozitiv și respectiv contacții lor de carantinare. Acest lucru blochează foarte multe activități, cum se întâmplă și în sistemul medical.

Cum putem să combatem sau care ar fi măsurile imediate? Cred că este fără doar și poate să respectăm cât mai bine măsurile de protecție la locul de muncă, vorbim de mască. O testare mai fracventă pentru anumite categorii socio-profesională ar fi binevenită în această perioadă. Nu din rațiuni medicale, ci din a identifica mai rapid cazurile și a preîntâmpina apariția unor focare în astfel de sectoare de activitate”, a afirmat medicul.

 

Rata de fatalitate în România din cauza Covid-19, de trei ori mai mare decât media europeană

 

De asemenea, acesta a spus că rata de fatalitate în România din cauza Covid-19 este de trei ori mai mare decât media europeană.

„În continuare, în România, rata de spitalizare și de internare în terapie intensivă este de două ori mai mare decât media europeană. Înseamnă că în România o persoană din 60 diagnosticate este internată, pe când în Europa în general o persoană din 100 este internată, deci rata de internare este de cam 1% în Europa.

De ce vorbim în continuare de această diferență dintre România și celelalte țări europene? Ca urmare a faptului că rata de vaccinare în România este în continuare insuficientă, mai ales la categoriile de persoane vulnerabile. Acest lucru se observă atât în rata de spitalizare în terapie intensivă cât și în rata de decese. Aparent par puține decese comparativ cu ce-am avut în valul precedent, dar totuși să ținem cont că aceste decese ar fi putut fi prevenite prin vaccinare”, a declarat Gheorghiță.

[citeste si]

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel