Medicii din prima linie în tratarea COVID-19 primesc 2.500/lună, din fonduri europene

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Ministerul Fondurilor Europene a făcut, miercuri, precizări despre acordarea stimulentului financiar de 2.500 de lei pentru medici, personalul medico-sanitar, paramedical și personalului auxiliar care se va ocupa de transportul transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

Autoritățile precizează că stimulentul de 2.500 de brut/lună/persoană va fi acordat inițial din fondul de salarii al unității sanitare angajatoare și va fi decontat ulterior din fonduri europene.

De asemenea, în documentul transmis de ministrul Marcel Boloș se mai arată că acest stimulent nu va fi impozitat cu 10%, așa cum prevede legea, dar va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuțiilor, respectiv asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate și a contribuției asiguratorii pentru muncă reglementată la titlul V „Contribuții sociale obligatorii".

Conform ministrului Marcel Boloș, pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Una dintre acestea se referă la plata acestui stimulent de către unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale.

O altă condiție impusă de reprezentanții Bruxellesului este ca toți cei care beneficiază de această plată să fie numiți prin decizie a conducătorului unității sanitare angajatoare. De asemenea, se cere ca unitatea medicală să facă parte din rețeaua sanitară COVID.

În document se mai precizează că medicii, personalul medico-sanitar, paramedical și personalului auxiliar care se va ocupa de transportul transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 vor beneficia de stimulentul de 2.500 de lei cât timp este în vigoare starea de urgență.

Nu în ultimul rând, Boloș precizează că stimulentul de risc medical se acordă o singură dată, "la acordarea drepturilor salariale în perioada declarării stării de urgență, începând cu drepturile salariale aferente lunii aprilie 2020 și are un cuantum fix de 2.500 lei brut/lună/persoană, indiferent de nivelul venitului realizat de personalul medical", informează B1 Tv.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel