Marea Britanie îndeamnă oamenii să se vaccineze pentru a nu se confrunta cu o "dublă epidemie" de Covid-19 și gripă în această iarnă

Alexandra Curtache |
Data publicării:
România decontează vaccinuri și pentru adulți începând cu 1 decembrie
România decontează vaccinuri și pentru adulți începând cu 1 decembrie

Odată cu sosirea vremii mai reci, observăm niveluri tot mai ridicate de gripă și Covid-19 încă printre noi. Dar există ceva ce puteți face pentru a vă ajuta să vă protejați împotriva acestor viruși.

Milioane de britanici au dreptul la vaccinări gratuite, furnizate prin intermediul NHS, care îi protejează împotriva acestor virusuri și reduc riscul de a se îmbolnăvi grav. În special, persoanele de peste 50 de ani, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni de lungă durată și cele imunodeprimate sunt îndemnate să se vaccineze.

Acestea reprezintă cel mai bun mod de a vă proteja împotriva bolilor grave, în timp ce experții avertizează că ne confruntăm cu o potențială "dublă epidemie" cauzată de cele două virusuri.

 

Vaccin gratuit pentru britanici

 

Deoarece nivelul de protecție oferit de vaccinul Covid scade în timp, este important să vă sporiți protecția și să vă faceți vaccinul de rapel atunci când sunteți invitat să faceți acest lucru. Dacă sunteți eligibil pentru vaccinul antigripal, este important să îl faceți în fiecare an, deoarece virusurile care provoacă gripa se pot schimba în fiecare an.

Dr. Thomas Waite, adjunctul medicului șef adjunct pentru Anglia, a declarat: "Vaccinurile au salvat multe vieți de-a lungul anilor, atât pentru gripă, cât și, mai recent, pentru Covid. 'âNu trebuie să ne complacem. Este foarte important ca oamenii să se vaccineze atât cu Covid, cât și cu vaccinul antigripal, dacă sunt eligibili. Vaccinurile reprezintă cea mai bună modalitate de a vă proteja de boli grave și vor contribui la reducerea presiunii asupra sistemului de sănătate.”

 

Gripa ucide în medie 11.000 de persoane într-un an în Anglia și spitalizează zeci de mii.

 

Și este mult mai probabil să vă îmbolnăviți grav dacă faceți Covid și gripă în același timp. Cercetările arată că este de trei ori mai probabil să fiți spitalizat cu Covid dacă nu ați făcut un rapel de peste șase luni.

La 14 zile de la rapelul Covid, imunitatea dumneavoastră împotriva bolilor grave va fi crescut la aproximativ 90%.

Până în prezent, peste 53 de milioane de persoane din Marea Britanie au primit cel puțin un vaccin Covid, iar atât vaccinul Covid, cât și cel antigripal au un bun istoric de siguranță. Toate vaccinurile din Marea Britanie sunt supuse unor studii clinice cuprinzătoare, unor verificări stricte de siguranță și eficacitate și trebuie să fie aprobate de un organism independent, Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA). Efectele secundare sunt, în general, ușoare și nu durează mult timp.

 

Amenințare crescută pentru persoanele bolnave

 

Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit și cu afecțiuni cronice, Covid și gripa reprezintă o amenințare deosebită. Dacă sunteți imunodeprimat, aveți de 47 de ori mai multe șanse să muriți din cauza gripei.

Dacă aveți o boală de ficat, aveți de 48 de ori mai multe șanse, în timp ce cu o boală neurologică, de 40 de ori. Pentru cei care sunt diabetici sau au boli renale, cardiace sau respiratorii, riscul de a muri crește de șase până la 19 ori.

Toți au o șansă mult mai mare de a se îmbolnăvi grav cu Covid, așa că este vital ca persoanele din aceste grupuri să facă ambele vaccinuri.

 

Femeile însărcinate sunt îndemnate să facă ambele vaccinuri

 

Femeile însărcinate sunt îndemnate să facă ambele vaccinuri pentru a se proteja pe ele și pe copilul lor nenăscut.

Vaccinul antigripal reduce riscul de complicații grave, cum ar fi pneumonia, în special în ultimele etape ale sarcinii. Infecția gripală crește șansele ca femeile însărcinate și bebelușii lor să aibă nevoie de terapie intensivă și ca bebelușul să se nască mort sau să fie prematur.

Femeile însărcinate care contractează Covid dar nu sunt vaccinate prezintă, de asemenea, un risc crescut de a naște prematur, sau ca bebelușul să se nască mort sau cu o greutate mică la naștere. Se crede, de asemenea, că virusul este legat de complicații periculoase, cum ar fi preeclampsia.

 

Copiii mici, risc mare de a se îmbolnăvi

 

Copiii de doi și trei ani ar trebui, de asemenea, să fie protejați împotriva gripei, deoarece iarna există un risc crescut de boli respiratorii. Ei pot fi vaccinați împotriva gripei cu un spray nazal, disponibil la medicul de familie.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef al Agenției britanice pentru securitate sanitară (UKHSA), explică: 'Este puțin probabil ca copiii mai mici să fi acumulat o imunitate naturală la gripă și, prin urmare, este deosebit de important ca anul acesta să se vaccineze cu spray nazal'.

Aflați dacă sunteți eligibil pentru un vaccin antigripal gratuit sau un rapel Covid la nhs.uk/wintervaccinations și rezervați acum. De asemenea, vă puteți rezerva dacă nu v-ați făcut vaccinurile Covid anterioare, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel