Liste lungi de așteptare la medic, în Italia. Tot mai mulți pacienți se împrumută și se duc la privat

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:
Timpi de așteptare tot mai mari în spitalele din Italia (Foto: Freepik)
Timpi de așteptare tot mai mari în spitalele din Italia (Foto: Freepik)

Pacienții din Italia apelează din ce în ce mai des la serviciile medicale private pentru a evita cozile lungi de la clinicile de stat. Dar cât de mult au crescut cu adevărat timpii de așteptare pentru tratament decontat de asigurarea de stat? Analiză.

Timpii de așteptare în spitalele italiene au ajuns din nou pe prima pagină a ziarelor, după ce cotidianul La Stampa a relatat că nouă milioane de pacienți italieni au luat împrumuturi pentru a-și permite să apeleze la serviciile private în loc să aștepte îngrijiri în sistemul public.

Raportul, bazat pe un sondaj realizat de site-ul de comparare a prețurilor Facile.it, a arătat că 4,4% din toate împrumuturile contractate în Italia au fost pentru a plăti cheltuieli medicale, iar valoarea totală a acestora a crescut la peste un miliard de euro.

Cât de mari sunt listele de așteptare la medic în Italia

 

Dar cât de mult au crescut cu adevărat timpii de așteptare în întreaga țară în ultimii ani? Este greu de accesat date concrete, spune Isabella Mori, managerul pentru politici de transparență al organizației pentru drepturile cetățenilor Cittadinanzattiva, care elaborează un raport anual privind situația sănătății în Italia.

"Există foarte puțină transparență din partea regiunilor... este aproape imposibil să ai informații clare de la CUP (Centro Unico di Prenotazione, sistemul italian de programare în domeniul sănătății) cu privire la timpii de așteptare", a spus ea, citată de publicația The Local. 

Cu toate acestea, un reportaj din 2023 din Il Post a citat date de la biroul național de statistică din Italia (Istat) care arată că numărul pacienților care au renunțat la vizite sau examene de specialitate fie din cauza dificultăților de acces la serviciu, fie din cauza "problemelor economice" a crescut în toate regiunile din 2018 până în 2021.

11% dintre pacienții din întreaga țară au declarat că au renunțat la accesarea anumitor servicii de sănătate în 2021, deși au existat diferențe regionale puternice, cu o cifră de până la 18,3% în Sardinia și de doar 5,4% în provincia autonomă Bolzano.

Diviziunile dintre nord și sud sunt deosebit de pronunțate, 60 la sută dintre pacienții chestionați de ziarul La Repubblica în octombrie anul trecut declarând că sunt de părere că serviciile de sănătate publică sunt mai bune în nord și doar 14 la sută că sunt de părere că calitatea serviciilor de sănătate este egală în toate regiunile.

Program de 600 de milioane euro pentru a reduce listele de așteptare

 

Iar sondajul Facile.it a constatat, de asemenea, că cea mai mare sumă a fost contractată sub formă de împrumuturi în regiunile din sudul Italiei, mulți pacienți călătorind spre nord pentru tratament privat. În întreaga țară, 53 la sută dintre cei care au răspuns la sondajul La Repubblica au așteptat luni de zile pentru o programare la un specialist, iar 18 la sută peste un an.

Doar opt la sută dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de timpii de așteptare, afirmând că au primit acces la un serviciu în câteva zile de la depunerea cererii.

Multe guverne regionale au anunțat fonduri suplimentare pentru a contribui la reducerea listelor de așteptare începând cu luna aprilie, potrivit presei.

Și, potrivit Il Sole 24 Ore, guvernul național italian se pregătește să lanseze un program de 600 de milioane de euro destinat să reducă timpii de așteptare prin alocarea de resurse direct spitalelor și autorităților locale de sănătate individuale.

"Reducerea listelor de așteptare este o prioritate a guvernului pentru a aborda o problemă de lungă durată în sistemul nostru de sănătate", a declarat ministrul sănătății, Orazio Schillaci, la anunțarea schemei de investiții.

 

---------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel