Letonia anunță că va retrage cetățenia celor care sprijină crimele de război ale Rusiei în Ucraina

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Letonia anunță că va retrage cetățenia celor care sprijină crimelor de război ale Rusiei în Ucraina.
Letonia anunță că va retrage cetățenia celor care sprijină crimelor de război ale Rusiei în Ucraina.

Parlamentul Letoniei susține modificări urgente ale Legii cetățeniei, care prevăd posibilitatea de a retrage cetățenia celor care susțin crimele de război.

Potrivit site-ului Parlamentului leton, persoanele care susțin crimele de război sau alte crime împotriva unui alt stat democratic pot fi private de cetățenia letonă. 

"O persoană poate fi privată de cetățenia letonă dacă a oferit sprijin financiar, material, propagandistic, tehnologic sau de altă natură țărilor sau persoanelor care au comis acte, inclusiv genocid, crime împotriva păcii, crime împotriva umanității, crime de război care subminează sau amenință. Democrația, integritatea teritorială, suveranitatea și independența statelor sau ordinea constituțională. Acest lucru se poate face și în cazurile în care o persoană a participat la acțiunile de mai sus", se arată în mesaj.

Citeste si. Grup de intelectuali ruși, scrisoare deschisă adresată Kremlinului: "Nu trageți! Este Săptămâna Sfântă a Patimilor"

Tot astăzi, parlamentul leton a adoptat o declarație în care recunoaște crimele de război ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei drept genocid. Efectul legii actualizate asupra cetățeniei se va aplica și celor care vor sprijini războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, scrie UNIAN.

Letonia anunță că va retrage cetățenia celor care sprijină crimelor de război ale Rusiei în Ucraina

 

Informațiile că o persoană a comis oricare dintre aceste acte vor fi furnizate de autoritățile de securitate națională. Explicând motivația unei astfel de decizii, parlamentul notează că cetățenia letonă nu ar trebui să fie păstrată de către persoanele care au desfășurat și au susținut activități care sunt incompatibile cu valorile Letoniei ca stat democratic și pun în pericol integritatea teritorială a democrațiilor.

Cetățenia poate fi retrasă doar celor care au dublă cetățenie. Susținătorii crimelor de război, care au doar cetățenie letonă, vor rămâne cetățeni ai acestei țări. 

Anterior, Letonia a plătit o contribuție de 100 de mii de euro către Curtea Penală Internațională pentru a sprijini investigarea crimelor de război rusești în Ucraina.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel