Grup de intelectuali ruși, scrisoare deschisă adresată Kremlinului: "Nu trageți! Este Săptămâna Sfântă a Patimilor"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Un grup de intelectuali ruși, scrisoare deschisă adresată Kremlinului Nu trageți! „Este Săptămâna Sfântă a Patimilor
Un grup de intelectuali ruși, scrisoare deschisă adresată Kremlinului Nu trageți! „Este Săptămâna Sfântă a Patimilor

Un număr important de intelectuali ruși, preoți, scriitori, filosofi, profesori de religie, au trimis Kremlinului o scrisoare publică, intitulată "Nu trageți! Este Săptămâna Sfântă a Patimilor –  este drumul tuturor creștinilor ortodocși spre sărbătoarea noastră principală, «sărbătoarea sărbătorilor»:  Învierea lui Hristos”. 

Reprezentanții intelectualității cer, în scrisoarea deschisă, autorităților ruse să oprească războiul cu Ucraina cel puțin cu câteva zile înainte de Paștele Ortodox. Scrisoarea a fost publicată de Novaya Gazeta Europa.

„A venit Săptămâna Patimilor - calea tuturor creștinilor ortodocși către sărbătoarea noastră principală - sărbătoarea sărbătorilor, învierea strălucitoare a lui Hristos. Zi de zi, pas cu pas, ne amintim de calea lui Hristos care-L conducea spre Golgota. Ne amintim atât de slava Sa, de suferințele Sale și de ultimele Sale cuvinte, testamentul Său la Cina cea de Taină: «Vă dau pacea Mea... în lume veți avea întristare, dar nu vă temeți: am biruit lumea». Ne amintim de moartea cumplită pe care El l-a salvat pe om, pe fiecare persoană, nu doar pe cel drept, ci și pe ultimul păcătos. Să nu respingem darul Lui. Această cale către Înviere este prin rugăciune și pocăință în timpul Postului Mare", se spune în scrisoare.

Întregul Post Mare al acestui an a trecut sub ropote de împușcături, bombardamente, distrugeri, moartea a mii de mii de oameni, fuga a altor milioane de persoane, distrugerea a tot ceea ce au creat de-a lungul anilor și generațiilor. Înțelegem că vărsarea de sânge nu poate fi oprită chiar acum. Dar să cinstim suferința lui Hristos și biruința Învierii Sale. Știm direct că toți creștinii din întreaga lume, de toate confesiunile, se roagă în fiecare zi pentru un singur lucru: încetarea focului. Vă rugăm: nu trageți! Cel puțin în aceste zile sfinte", au mai scris intelectualii ruși în scrisoarea, adresată Kremlinului.

Printre semnatari se numără activistul pentru drepturile omului Zoya Svetova, filozoful Mihail Epshtein, actorul și regizorul Alexander Feklistov.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel