Italia. Mario Draghi, răspuns la criticile Vaticanului privind legea homofobiei: "Suntem un stat laic"

Andreea Cosma |
Data publicării:
mario draghi
mario draghi

Şeful guvernului italian Mario Draghi a subliniat miercuri că Italia este un "stat laic" şi că parlamentul său este suveran, replicând astfel oficial criticilor formulate de Vatican la adresa unui proiect de lege vizând lupta împotriva homofobiei, relatează France Presse.

"Suntem un stat laic, nu un stat confesional", a declarat Mario Draghi în faţa Senatului, salutat cu aplauze. "Parlamentul este, desigur, liber să dezbată şi să legifereze", a adăugat el.

Într-o "notă verbală" diplomatică foarte neobişnuită transmisă Italiei, Vaticanul s-a opus formulărilor dintr-un proiect de lege italian consacrat luptei împotriva homofobiei.

Nota afirmă de fapt că unele părţi ale textului contravin unui Concordat în vigoare între Italia şi Sfântul Scaun, pentru că ele "reduc libertatea Bisericii catolice" în materie de organizare şi exercitare a cultului, precum şi "deplina libertate" de exprimare şi de gândire consimţită în rândul credincioşilor şi al asociaţiilor catolice.

Proiectul de lege italian urmăreşte să pedepsească acţiunile de discriminare şi de incitare la violenţă împotriva homosexualilor, lesbienelor, persoanelor transgender şi a celor cu dizabilităţi.

 

Draghi, răspuns pentru Vatican



Documentul nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi pentru ziua naţională împotriva homofobiei care va fi stabilită la 17 mai.

"Sistemul nostru juridic conţine toate garanţiile pentru ca legile să respecte întotdeauna principiile constituţionale şi angajamentele internaţionale, inclusiv Concordatul cu Biserica", a asigurat Mario Draghi în faţa senatorilor.

"Laicitatea nu înseamnă indiferenţa statului faţă de fenomenul religios, laicitatea înseamnă protejarea pluralismului şi a diversităţii culturale", a apreciat el.

Textul cu privire la "măsurile de prevenire şi luptă împotriva discriminărilor şi a violenţei pe motive de sex, gen, orientare sexuală, identitate de gen şi handicap", propus de deputatul Partidului Democrat (centru-stânga) Alessandro Zan, a fost aprobat de Camera Deputaţilor în noiembrie. El este în prezent dezbătut în Senat.

Italia şi Vaticanul îşi normalizaseră relaţiile prin acordurile de la Latran în 1929, după 60 de ani de criză. Acestea cuprind un Concordat care a fost revizuit în 1984 pentru a pune capăt în special statutului particular al religiei catolice, care nu mai este religie de stat în Italia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel