Întrebări REFERENDUM. Cristi Danileţ: "A doua întrebare are o SLĂBICIUNE"

Andreea Cosma |
Data publicării:

Judecătorul Cristi Danileț a comentat întrebările anunțate de președintele Klaus Iohannis, pentru referendumul care va avea loc pe 26 mai. Întrebările sunt potrivite, susține judecătorul, însă cea de-a doua are o slăbiciune.

"În ceea ce priveşte prima întrebare, referitoare la amnistie şi graţiere în domeniul infracţiunilor de corupţie, mi se pare una pertinentă pentru că, până la urmă, judecătorii sancţionează persoanele vbinovate, le trimit în închisoare dacă sunt întrunite condiţiile legale şi nu este firesc ca brusc, parlamentul sau guvernul să emită un act e amnistie sau graţiere pentru cei găsiţi vinovaţi. Cred că poporul român are dreptul să arate că ne dorim o luptă autentică împotriva corupţiei şi nu doar pe hârtie, a declarat Cristi Danileţ, la Realitatea TV.

 

Danileţ: "Slăbiciune în ce-a de-a doua întrebare pentru referendum"

 

Judecătorul a descoperit însă o slăbiciune în cea de-a doua întrebare a referendumului pe justiţie.

"În ceea ce priveşte cea de-a doua întrebare, referitoare la ordonanţele de urgenţă în domeniul penal, ea este necesară pentru că prea des Guvenrul României a legiferat în locul Parlamentului. Şi atunci când se modifcă Codul penal, problema este că ordonanţele îşi produc efectul imediat, în ziua în care se publică în Monitorul Oficial. Aşadar, ordonanţa repsectivă, chiar dacă este greşită, chiar dacă urmează a fi ulterior modificată sau Parlamentul o respinge sau CCR o găseşte neconformă cu legea fundamentală a ţării, acea ordonanţă îşi produce efectele.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, PRIMELE declaraţii după anunţarea întrebărilor pentru referendum

Dar sesizez o slăbiciune a celei de-a doua întrebări. Ea se referă doar la chestiunile adoptate de către Guvernul României, dar iată ce s-a întâmplat ieri în Parlament. Au fost adoptate modificări prin care s-au redus unele pedepse, s-au eliminat unele infracţiuni şi se reduce termenul de prescripţie. Or, această a doua întrebare nu ar avea nicin fel de aplicabilitate în politica penală a statului atunci când Parlamentul legiferează. Aşadar, populaţia se va pronunţa doar cu privire la ordonanţele prin care se favorizează infractorii şi nu cu privire la legile care favorizează infractorii", a mai explicat Cristi Danileţ, la Realitatea TV.

 

Întrebările referendumului

 

Klaus Iohannis a făcut azi publice cele două întrebări la care românii vor fi chemați să răspundă la referendumul din 26 mai:

1.Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și gratierii pentru infracțiuni de corupție? 

2. Sunteti de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel