Ilie Bolojan a confirmat suspendarea programelor AFM. Rabla și Casa Verde, sub semnul întrebării

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Programul Rabla a fost suspendat (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)
Programul Rabla a fost suspendat (Foto ilustrativ. Sursa: Freepik)

Premierul Ilie Bolojan a confirmat, miercuri, suspendarea unor programe gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Bolojan a spus că în toamnă se va face o analiză.  

Premierul Ilie Bolojan a confirmat, în cadrul conferinței de presă susținute miercuri la Palatul Victoria, că mai multe programe derulate de AFM vor fi suspendate în acest an. Deși nu le-a numit, ar fi vorba, printre altele și despre celebrele programe Rabla și Casa Verde. În ultimele zile, în spațiul public a circulat informația că programele Rabla și Casa Verde vor fi suspendate timp de doi ani, însă premierul a dezmințit aceste informații.

"Până la 1 august, în primul rând, va trebui să prioritizăm proiectele, în așa fel încât cele care le putem finanța din fonduri europene, să le asigurăm finanțarea, să le urgentăm, iar celelalte în funcție de prioritatea pe care o vom analiza să hotărâm ce se poate finanța și ce nu se poate finanța. În cursul lunii iulie vom închide aceste analize legate de prioritizare a investițiilor. O bună parte, de exemplu, din programele care sunt la Administrația Fondului pentru Mediu vor fi suspendate anul acesta, urmând ca în toamnă să se facă o analiză pentru anul viitor, în așa fel încât să putem să ne eșalonăm investițiile și să facem inclusiv economii pe componenta de programe" a spus Bolojan astăzi.

Vezi AICI lista noilor măsuri de austeritate anunțate de premierul României.

Bolojan: Dacă nu am face nimic, am putea intra într-o recesiune brutală

 

Ilie Bolojan a declarat că dacă nu ar fi luate măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, România ar putea intra într-o recesiune brutală.

"Dacă nu am face nimic sau am lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecinţe care ar însemna intrarea în incapacitatea de plată a statului român, creditorii noştri, cei care ne împrumută în prezent şi de care avem nevoie şi în viitor, pentru că nu putem să funcţionăm altfel, nu ne-ar împrumuta şi nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile şi pensiile. Accesul la fondurile europene este condiţionat de reforma fiscală, nu am mai avea acces la fondurile europene. Vă rog să vă gândiţi că nu am putea continua jumătate din investiţiile pe care astăzi le avem în curs la marile autostrăzi, la liniile de cale ferată în fiecare localitate din România, ceea ce ar însemna că practic am intra într-un risc în care am fi degradaţi, am intra în aşa numita categorie de junk, ceea ce înseamnă că ţara noastră nu mai este recomandată investiţiilor şi foarte puţine investiţii străine ar veni într-o astfel de ţară şi am intra într-o recesiune brutală, ceea ce ar însemna pierderi de locuri de muncă mare, un şomaj puternic, un curs care s-ar deprecia masiv şi acest lucru nu ni-l putem permite în momentul de faţă", a spus Ilie Bolojan, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a reiterat că deficitul şi absorbţia fondurilor europene sunt două urgenţe care trebuie gestionate în perioada imediat următoare.

"România a avut anul trecut cel mai mare deficit bugetar din ţările UE şi am avut al doilea cel mai mare deficit din ultimii 30 de ani. Cel mai mare, dacă vă aduceţi aminte, a fost în 2010, puţin mai mare decât cel pe care l-am înregistrat anul trecut, a fost de 9,4% şi vă rog să vă aduceţi aminte, pentru că, neluând măsuri atunci la timp, guvernele de atunci au fost nevoite să crească TVA-ul de la 19 la 24% şi să genereze o tăiere a salariilor din sectorul public de 25%. Suntem într-o situaţie nu foarte diferită, dar suntem în ceasul al zecelea, al unsprezecelea şi nu trebuie să stăm până în ultimul ceas, când suntem total cu spatele la zid", a afirmat premierul.

Ilie Bolojan a spus că trebuie explicat oamenilor cât de gravă este situaţia.

"Din 100 de lei care au fost încasaţi din taxele şi impozitele de la cetăţenii României, România a cheltuit cam 132 de lei, deci cu 32 de lei în plus, pe care evident că i-a împrumutat. Vă rog să vă gândiţi dacă o familie care ar cheltui în fiecare lună cu 30% mai mult decât veniturile pe care le câştigă, cât ar putea rezista şi extrapolaţi această situaţie la nivelul unei ţări şi înţelegeţi în ce situaţie este România", a explicat el.

Premierul a amintit de experienţa Greciei din anul 2009

 

"România este şi astăzi într-o situaţie mai bună decât Grecia şi nu trebuie, deci, să repetăm greşelile pe care le-au făcut alte ţări, pentru că revenirea ar fi foarte dureroasă", a adăugat el.

Bolojan a precizat că este imposibil ca aceste corecţii să se facă scăzând cheltuielile statului.

"Avem venituri fiscale, venituri printre cele mai mici din ţările UE, din PIB, din două motive, pentru că la aproape toate taxele suntem în jumătatea de jos a clasamentului şi pentru că, în mod evident, avem o evaziune fiscală importantă şi, din păcate, şi o fraudare a fondurilor publice şi în paralel cu combaterea evaziunii trebuie să luptăm şi pentru combaterea fraudării fondurilor publice, pentru că evaziunea este o cauză a neîncasării banilor la buget, dar este şi un efect, din păcate, pe care cetăţenii, atunci când văd că fondurile publice nu sunt cheltuite corect, că banii sunt risipiţi, au o tendinţă uneori naturală să nu plătească, pentru că nu au garanţia că banii lor sunt folosiţi în mod corect şi, deci, ajustarea nu poate fi făcută doar pe cheltuieli şi ea va fi cu un mix de reduceri de cheltuieli şi de creştere de venituri", a spus Bolojan.

El a indicat că Guvernul propune trei pachete de măsuri, care sunt un mix de creşteri de venituri, un mix de reduceri de cheltuieli şi un mix de eşalonări şi prioritizări de investiţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel